Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
На схемата която е дал Cvetomir има само от едната страна малини - ако примерно се обгради от 4 страни място с малини, жив плет, драка (които дадох и за пример) е възможно и да извади някакви минимални количества мед (тук не става въпрос за тонове, а по-скоро някоя друга тенекия но чист малинов мед примерно). Това са високо медоносни растения. Но дори и да не вади мед са добра поддържаща паша.
Като пример мога да посоча живия плет - моя пчелин е обграден от 3 страни от жив плет (широчина 2-3 метра) дълъг цъфтеж до късно на есен - пчелите буквално го превръщат в "жив" също както и с калдъръмчето за прашец.
Белия маргарит от 1 дка средно дава 30-50 кг мед е при колегата едва ли ще е 1 дка ако го използва но няма и да е никак малко ако обгради отвсякъде мястото и с него например. Малините също не са за подценяване като медонос със свойте 25 мг нектар на цвят ....
Просто е невъзможно ДА ВАДИ МЕД . За защита от ветровете –ДА .Не панирайте момчето .От където са ветровете –там са постройките–височина 2.50–3.00 м.Всичко друго е фантазия на собственика .При мен –жив плет 25–30 м.,широчина 4–5 м.,поддържаща паша,мед –не .Изкорених го и построих базата си на тази страна –север–североизток .От там идваха бедствията ми .От север–северозапад ме пазят комшиита –отчитам им се на всяко центрофугиране с по 4–5 буркана мед.Съответно и мрежа висока 3.50 м.Така че,постройките да са от страната от която духа най –много.Всичко друго е импровизация на умствения багаж. Успех!