Тя рапицата вече цъфти вие още питки слагате !
Колега наливай сироп с нещо вътре сиреч да НЕ е "гол" сироп.
Тя рапицата вече цъфти вие още питки слагате !
Колега наливай сироп с нещо вътре сиреч да НЕ е "гол" сироп.
Подхраних ги със захарен сироп 1:1 миналата седмица когато имаше 2-3 хубави дни.
Също към сиропа прибавих 2-3 капки йод и малко лимонена киселина, така ме посъветва един възрастен пчелар за да стимулирам майката.
Във форума изчетох още куб неща за стимулирането,от борови иглички до чесън и люти чушки но не знам кое действа най-добре.
Поздрави.
Стар пчелар-стимулиране-йод???
А пчелите не се ли изтощават много когато се подхранва със захарен сироп.
Теза която напоследък възприех не казвам че е вярна е следната даваш мед респективно (инверт) пчелите го ядът и складират. Даваш захарен сироп 1:1 пчелите не правят разлика пак ( спорна тема ) между него и пашата почват да го преработват имитира се паша и семейството се стимулира.Пчелите когато са в паша толко се изтощават че чак козината им пада и стават черни и излъскани явно че от работата не се хубавее а доколкото знам летните пчели живеят дни в сравнение с зимните който са в месеци.
А и зависи от дозата на сиропа дали е подбудителна или ударна (за запас за зимата). Обаче имам съмнения за друг проблем с захарата тъста ми помага че едно ходене до пчелите ми е близо 300км. и до преди 2г. не бяхме давали захар а сега ми помага обаче като се обадих и го питам как са пчелите ми отговари:
Ебах тия моулузи качили се у хранилката и зинали като лами само мене чекат на готово оти не одат по полето ще се измулузат - не е работа това.
По мое мнение няма смисъл при наличието на Стартовит - даже лично за мен, дори и Стартовита е въз прекалено силен, спомням си първия път, когато го ползвах, спазвах по предписание и после се хванах за главата. След него случай, винаги когато съм подавал Стартовит съм прилагал двойно по- ниска доза и количество - за мен пак е достатъчно, щом плодника е пълен с пило, когато посрещам рапицата и имам пчели, които да покрият един магазин.
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))