Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 245 от 683 ПърваПърва ... 145195235243244245246247255295345 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,441 до 2,450 от общо 6828
    Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Здравейте колеги,
    тъй като лека полека си дойде времето за подбудително подхранване със захарен сироп, бих искал да се допитам до по -опитните пчелари за нещо свързано с това начинание.
    Сметнах за добре преди да започна подхранването да извърша пролетния преглед ,за да се ориентирам за състоянието на семействата ми.
    При прегледа установих,че от 36 семейства има 5 бр. които са доста по-силни от останалите. Имам предвид 7 рамки пило и 8 междурамия пчели- ДБ семейства и 2 бр. ЛР-които рутирах,тъй като плодника бе задръстен с мед , нектар!!! и пило. Пчелинът ми се намират на 600 м надморска височина и току що цъфва джанката. Дългосрочните прогнози са за стабилно и що годе топло време,без валежи.
    Та чудя се на тези силни от сега семейства да ли е удачно да им давам подбудително сироп?

Потребител
    Регистриран
    22.05.2012
    Пчеларски район
    гр.Попово
    Година с година не си приличат и това е нормално. Тази година тръгна много напред с развитието на пчелните семейства, чета във форума как колеги слагат ВО и дори имат вече резултат, което за мен не е нормално по това време. Гледам дългосрочните прогнози за времето и си мисля, че които бързат и умишлено подтикват пчелите да се развиват рано ще си имат големи проблеми. Ще се наложи здраво да хранят, което е свързано с разходи и ще гонят ройчета по клоните. Това е мое мнение разбира се, дали съм прав времето ще покаже.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Цитат Първоначално публикувано от siko13 Виж публикацията
    Година с година не си приличат и това е нормално. Тази година тръгна много напред с развитието на пчелните семейства, чета във форума как колеги слагат ВО и дори имат вече резултат, което за мен не е нормално по това време. Гледам дългосрочните прогнози за времето и си мисля, че които бързат и умишлено подтикват пчелите да се развиват рано ще си имат големи проблеми. Ще се наложи здраво да хранят, което е свързано с разходи и ще гонят ройчета по клоните. Това е мое мнение разбира се, дали съм прав времето ще покаже.
    Да де колега ама нали това е въпросът да се съобразяваме с времето а не с датите! При нас джанка преди 1.април не съм виждал да цъфти.
    Според мен така ще е със цялата флора.Предполагам че и рапицата ще цъфне по-рано и акацията и тн. На път между Монтана и Враца вчера се изненадах като видях един блок на закътано от рапица или репко да жлътва. Така че мисля че трябва да следваме естествения ход на развитие в природата. Мен по скоро ме интересуваше трябва ли да се подхранват подбудително силните семейства с добри запаси от мед в плодниците си.

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Здравйте
    Напълно начинаещ съм и това ми първата пролет като пчелар обаче започнах леко да се притеснявам за едно от семействата ми,и много ще съм благодарен за малко помощ.Кошера е дадан(т)-блат десет рамков,зазимих ги на 6 междурамия пчели и седем рамки,и им сложих една питка от кило началото на януари.До вчера не съм ги преглеждал основно.Вчера ги отварям и установявам,че те вече са изпълнили всички пити с пчели и имам на 5 рамки 80% от тях покрити със запечатано пило другите две по малко мед и прашец.Проблема е,че нямам никакви изградени рамки даже и магазинни а пък за градеж ми се струва,че е рано.Отводка да правя ама пък откъде ще намеря майка,нямам запасни а след 10тина дни като се излюпи това пило незнам къде ще се съберат всички тези пчели.Та въпроса е как най-добре да се процедира?Да им слагам за градеж и да почвам сироп ли? Или само рамки без сироп понеже при нас вече джанките нацъфтяха даже и кайсиите в двора ми гърмят?
    Поздрави

Наблюдател
    Регистриран
    30.01.2011
    Пчеларски район
    с.Желен общ. Своге
    Отговорът се крие във въпросът ти. Слагай по една рамка с ВО за градеж и подавай по 200гр рядък сироп.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Кажи и това с. Кичево къде е. Иначе в средата на пилото една ВО, в единия край друга ВО, в другия край, на предпоследна позиция магазинна рамка с ВО. Като я полуизградят, вадиш и слагаш друга. Може да я ползваш и за СР, но преди всичко ти трябват магазинни пити. Ако времето е кофти и не могат да излизат, подавай рядък сироп. На първо време е това.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Като отварях кошера преди няколко дена забелязах следното има 3 -4 рамки със пчели,До тях има 2-3 рамки пълни със мед който не са пипани. Какво да правия със тези 2-3 рамки който са със мед ?

Потребител
    Регистриран
    30.07.2015
    Пчеларски район
    Североизточен
    Варненско над кв.Виница по пътя за Балчик на около 400м.н.
    Така ще направя сироп и основи както ме съветвате пък да видим какво ще стане, дано не се изроят след време :D
    Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Бояне, ако вземат да се роят, спираш сиропа и наблягаш на основите. Само че, доста преди началото иначе...
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Няма дано, от тебе зависи как ще им оползотвориш ресурса. Успех.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 245 от 683 ПърваПърва ... 145195235243244245246247255295345 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •