Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Искате ли да ви проверяват ПЧЕЛАРИ-ПРОВЕРИТЕЛИ и това да бъде задължително със Закон

Гласували
134. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да

22 16.42%
  • Не

106 79.10%
  • Нямам мнение

4 2.99%
  • Въздържам се от гласуване

2 1.49%
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 139

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Проверитери!? Ако се въведе и клауза, за всяко унищожено семейство, държавата плаща по пазарни цени, едно ново. Няма да има противене! Преди 15 и повече години имах АГ. От съществуващите тогава 20 и няколко семейства, нито едно не се разболя. Това беше много продуктивен и с млада майка кошер, който може би, беше ограбил есента, някое болно семейство от АГ. Унищожих семейството, кошера го бработих и вече години в него живеят и се сменят поколения пчели.
    Убеден съм, че в почти всеки кошер има спори на АГ, но не се развиват. Пчелите имат някакъв имунитет.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    И аз самия не съм много умен ( изненада а? ), но поне се ослушвам какво се случва в другите държави. Препоръчвам ви и вие да правите същото, така по-добре ще знаете какво ви очаква.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Аз не прочетох нито една разумна алтернатива. Нямам време и нерви сега да ровя как се справят колегите в чужбина. Трудно работя с чуждите езици и ми трябва много време и усилия. За пореден път казвам, че не съм се хванал за проверителите като удавник за сламка. Аз също се притеснявам от злоупотреби, но съм ЗА реда и контрола, защото българина самосъзнание НЯМА.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    И аз самия не съм много умен ( изненада а? ), но поне се ослушвам какво се случва в другите държави. Препоръчвам ви и вие да правите същото, така по-добре ще знаете какво ви очаква.
    Плагиатстваш а? Разбира се, че не ни очаква нищо добро и не се учудваме на това. Резервирани сме към всяко нещо. Дано не прозвучи песимистично, но в България всичко се прави на парче, на принципа речено-сторено. Няма планиране, няма перспективи, няма визия за развитие и т.н. или ако има, то те са насочени да задоволят интереси на малак кръг хора. Погледнете един произволно избран закон или подзаконов нормативен документ, в рамките на няколко години, ако не е сменен, то колко поправки е понесъл.

Ето ви и пример.
    ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

Обн. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2003г., изм. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.26 от 6 Април 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.61 от 25 Юли 2014г.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако сега трябваше да повдигам този въпрос пред министерството нямаше да съм толкова отворен. Сега многознайствам за да представя и другата гледна точка.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Самото понятие "пчелар- проверител" ми звучи баш като балканска измишльотина - но това да речем как да е, ала и на практика е пак същото, някаква напълно неефективна, безсмислена и създаваща само проблеми идея. Има си служби за тази цел - ветеринарния контрол - които ....... всъщност те са толкова много неща, че кое по- напред да се посочва, за по в кратце, просто е пълна пародия на "нещо си", този вариянт, с който сме запознати всички и който се предлага: най- напред това не е проверка, даже не е и подобие на проверка, а някаква убий време глупост, от която няма съвършено никакъв смисъл, ама абсолютно никакъв. Изцяло ЗА съм ветеринарния контрол - изцяло ПРОТИВ съм подобна на "пчелар- проверител" парлама. Тази форма на ветеринарен контрол т.е. "пчелар- проверител" е форма на нищото - това е, като психологическо хапче, което го пиеш и си въобразяваш, че става нещо, нали, че има нещо, че нещо се случва, пък в действителност просто си халюцинираш. самовнушаваме си, че има контрол някакъв, че се правят проверки ..... мда. Ако ще се прави нещо - да се прави като хората. Другото са глупости, от които си имаме в излишък и без "пчелар- проверител" няма ветеринарен контрол.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Самата идея за пчеларите-проверители е СБЪРКАНА НА ФУНДАМЕНТАЛНО НИВО. Каква ще е ползата от тях, дори и да приемем, че ще бъдат много компетентни и че няма да изпозлват власта си за рекет и за изнудване? Нима ще спомогнат за подобряване на здравословния статус в целия район? Ако приемем, че това е целта, която се преследва, то тогава трябва да се предприемат следните предварителни мерки:

1. Задължителна регистрация на всеки един пчелин и всеки един кошер в България. Гледането на нерегистриран кошер да се счита за престъпление. Именно пчеларите с нерегистрирани кошери са огромна заплаха за здравословния статус на региона, а тях никой няма да ги проверява.

2. Задължителна регистрация на всяка една хралупа в гората. В горите вероятно живеят милиони диви пчелни семейства и тях също никой не ги проверява. Ако държавата иска да си похарчи някъде парите, първо трябва да създаде длъжноста горски пчелар-проверител, който за 1 лев на хралупа да обикаля по цял ден по чукарите.

Ако се изпълнят точки 1 и 2, тогава бих бил склонен да има и пчелари-проверители, но да са ветеринарни лекари с висше образование, които са учили по специалността. Ако трябва да има някакви курсове по болести на пчелите, то на тези курсове трябва да ходят именно ветеринарни лекари, а не корабни електротехници например.

В момента над 80% от пчелните семейства в България не подлежат на контрол (дивите и тези на нерегистрираните пчелари), а вие искате с помощта на пчеларите-проверители да контролирате останалите 20% честни и почтенни пчелари, които си регистрират семействата, и които така или иначе се грижат за тях, включая и за здравословния им статус.

Много сте ми странни. Нима има доктор по всичко? Като идеш при личния лекар и кажеш какви са ти оплакванията, той те праща при специалист, защото няма как да е компетентен по всички болести. Същото е и с ветеринарите. Колко ветеринари, които имат някаква представа от пчеларство има? Уж повечето искате да има контрол, но как реално да стане? Дали ще се казва "пчелар-проверител" или както и да е, няма значение, важното е да е специалист по пчеларство и най-вече пчелни болести. Работата на този специалист е освен да проверчва здравния статус на пчелина, а и да дава съвети на неопитните пчелари с цел да се предотвратят появата и разпространението на болести. И да за тази работа, този специалист, трябва да получава адекватно заплащане, както за всеки друг труд.

Автор
    Регистриран
    20.12.2013
    Пчеларски район
    Тервел
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Много сте ми странни. Нима има доктор по всичко? Като идеш при личния лекар и кажеш какви са ти оплакванията, той те праща при специалист, защото няма как да е компетентен по всички болести. Същото е и с ветеринарите. Колко ветеринари, които имат някаква представа от пчеларство има? Уж повечето искате да има контрол, но как реално да стане? Дали ще се казва "пчелар-проверител" или както и да е, няма значение, важното е да е специалист по пчеларство и най-вече пчелни болести. Работата на този специалист е освен да проверчва здравния статус на пчелина, а и да дава съвети на неопитните пчелари с цел да се предотвратят появата и разпространението на болести. И да за тази работа, този специалист, трябва да получава адекватно заплащане, както за всеки друг труд.
    И защо ги няма тези специалист запитвал ли си се. Ти от пчелар пари взимал ли си.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А как "пчеларя-проверител" ще доказва, че е КОМПЕТЕНТЕН ПЧЕЛАР и че разбира от болести по пчелите?

Само не ми казвай, че ще носи някаква хартийка от някакви курсове, защото с такива хартийки всеки може да се сдобие на килограм. Това обаче не го прави пчелар, а още по-малко пък КОМПЕТЕНТЕН. Вече ти дадох пример с един пчелар-проверител, който никога през живота си не е прочел нищо за пчелите, а личните си кошери от 200 по програмите ги доведе до нула броя, но притежава заветната хартийка и гръмко се нарича ПЧЕЛАР-ПРОВЕРИТЕЛ.

Такива хора ли искаш да те проверяват, защото повечето ще са такива? Никой свестен пчелар няма да си изостави кошерите през активния сезон и да хукне да проверява чужди кошери. Ще ги изоставят само такива, които ГИ НЯМАТ или пък които се пишат пчелари с по 2-3 кошера и претендират да имат "знания" от дядото си от преди 50 години.

На практика заради лесните държавни пари за пчелари-проверители ще се кандидатират една камара провалили се в живота си неудачници. И ще грабната хартийката, която ще им даде неограничена власт и разбира се - пари.

Ами хайде тогава да лобираме и за кокошкари-проверители - такива ще станат всички цигани. Следват кучкари-проверители, кравари-проверители, гълъбари-проверители, рибари-проверители, казанджии-проверители, овощари-проверители и най-важното - курвари-проверители.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •