Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev;88785[COLOR=#b22222
    ] Ако имаш по-добра идея - кажи я.[/COLOR] Трябва да ти кажа, че това не е измислено от мене, а се практикува от доста майкопроизводители. Вярно е, че е компромисен вариант, но какво друго може да се направи?

Иначе най-добрата идея е да имаш изолиран оплоден пункт, на който въобще да няма майчини семейства.

Колкото до агресивните и кекавите семейства - ами на секундата убивай майките и точка. Ако не можеш да спреш съществуващите търтеи, поне не я оставяй жива да създава нови.

И на мене ни е ясно, че най-лесното за всички е НИЩО ДА НЕ ПРАВЯТ, измисляйки си едни или други оправдания. Който обаче реши, че трябва да се бори, ще започне да мисли за подробностите по реализацията и така ще възникнат нови идеи как да се справим с един или с друг практически проблем. Специално за търтеите например могат да се направят КАПАНИ ЗА ТЪРТЕИ, и периодично те да бъдат убивани вътре в капана.

Капан за търтеи се прави лесно по 100 различни начина. Общия принцип е направата на кутия от ханеманови решетки и отвор за влизане на търтеите. Дори и да влезе пчела, тя после напуска кутията през ханемановите отвори. Тази кутия трябва да е на светло, за да привлича търтеите. Например може да се сложи над кошера (над последния корпус) или пък на входа на прелката. Ако е с пластмасов външен прашецоуловител, може да се отвори страничния (търтеевия) отвор, и преминаването през него да вкарва търтеите в капана. Сигурно има и още много варианти.
    Много хора ще имат психологически проблем (включително и аз ) да унищожат кекавите семейства и то не по икономически причини.
    Вие предлагате да задържим търтейте за да не оплождат майките решение което среща неодобрение заради своята трудоемкост а не неразбиране на проблема.
    При мъжките животни проблема се решава с кастрация. Възможна ли е тя при пчелите (налудничево решение но ако е възможно е лесно за изпълнение)
    Ще цитирам колеги от темата Ленти супер стрипдано да нямат нищо против:
    Scutellator
    Един от най-сериозните странични ефекти на кумафоса че влияе на развитието на половите органи. По време на употребата му търтеите стават негодни, а при отглеждане на майки по време на третиране - засяга 100% от майките - води до междинни форми между пчела и майка. Определено не искате остатъци от този химикал във восъка.
    zapstojan
    Проблеми с пчелите и с майката не съм забелязал, но април 2014г. се случи следното:
    http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1600&page=3
    Не знам дали има връзка с третирането.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    При мъжките животни проблема се решава с кастрация. Възможна ли е тя при пчелите (налудничево решение но ако е възможно е лесно за изпълнение)
    Това го правят пчелите.При другите животни е различно.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Lenovo_A1000_IMG_20160330_142254.jpg Lenovo_A1000_IMG_20160330_142321.jpg
    “Превъзходните стършели“ преди месец някъде

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    “Превъзходните стършели“ преди месец някъде
    Другият път преди да снимаш, изчакай малко след отварянето.Всички пчели излизат отгоре и ефекта ще е по-добър.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Другият път преди да снимаш, изчакай малко след отварянето.Всички пчели излизат отгоре и ефекта ще е по-добър.
    Ооо за тебе спицялно моа ти ги снимам и отдоле....... имаш желание гледам.....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Ооо за тебе спицялно моа ти ги снимам и отдоле....... имаш желание гледам.....
    От доле моиш ми снимаш дъртио. Иначе не се заяждам.Да ти поясня: гледам из фейса едни снимки -семейства мечта.Почнах да завиждам.Един ден отварям един кошер и се сещам, че на предния извадих една пита, която забравих да прибера.Отидох да я прибера и малко се замотах.Когато се върнах на отворения кошер - о чудо! Моето семейство изглеждаше по-добре от тези на снимките от ФБ.Та.. пробвай.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    От доле моиш ми снимаш дъртио. Иначе не се заяждам.Да ти поясня: гледам из фейса едни снимки -семейства мечта.Почнах да завиждам.Един ден отварям един кошер и се сещам, че на предния извадих една пита, която забравих да прибера.Отидох да я прибера и малко се замотах.Когато се върнах на отворения кошер - о чудо! Моето семейство изглеждаше по-добре от тези на снимките от ФБ.Та.. пробвай.
    Па аз да ти поясня..... не ми трябват пояснения....

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Lenovo_A1000_IMG_20160425_184918.jpg Lenovo_A1000_IMG_20160425_184945.jpg Lenovo_A1000_IMG_20160425_185005.jpg Lenovo_A1000_IMG_20160425_185035.jpg
    Те.... изпълняваме си обещанието. А сега остава ти да си извадиш дъртия.... Ааа и докъде не съм забравил, Сульо и Пульо да не си вадят саполете тука.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •