Ето,така вече ми харесва! И то много.
Мисля,че не визирам точно теб Скутелатор.Това което си говорим на друго място няма предмет тук.Искам да кажа,че когато се отглеждат майки само пчелите имат последната дума.Ние сме просто наблюдатели.Качеството на млечицето е от значение,така е и аз не мисля и да споря за това.Разбира се ,че то е в пряка връзка с качеството на пчелните майки.Като казвам качество имам пред вид неговия състав Токо,няма друго определение.Неговия състав.Вярвам и в това ,че когато няма майка, пчелите кърмачки може да отделят по-малко млечице.Но и може състава да е различен от това с присъствието на майка.Вие отидохте в друга посока.Това важи за тези, които произвеждат млечице.А аз говоря за отглеждането на майки.Напълно схващам и разбирам какво казваш Скутелатор.Разговора е само и единствено за практиката на производство на майки.На теория е лесно.Но на практика е май по-сложно.Дали тези, които се занимават с Производство на майки могат да определят състава на това което слагат при пренасянето на личинки?Защото ми се струва,че използват от личинки за пчели.Не за майки.А на мен ми е известно и то много добре,че те се различават по своя състав.А и количество.Как докарват количеството майко производителите в своята практика?Има много несъответствия при тяхната практика.Защото самото докосване с иглата по личинката е вече повод за промяна.Да не говорим за поставянето на храна.И то от мераклии.Не мога да разбера какво доказвате.Като говорите за качество и количество не мога да разбера какво защитавате.Вие нямате теза ,камо ли практика.Не видях нищо такова.Мисля,че трябва да сравняваме ,а не да отстояваме нещо, което не съм прочел и не зная.Само някакво поучение и разяснение.Мислите ,че не мога да чета ли?Мислите ,че съм прост и необразован?Че съм далеч от цивилизацията?Че имам закостенели разбирания за пчеларството?Така ми звучи начина по който разговаряте с мен.Другарю Коста.Знаеш ли какво, Хер Скутелатор,да се правиш на велик много приляга на непросветените.На изоставените и незабележимите.Тук се говори за майки И как стоят те в нашата практика.Как да си ги произведем по лесно.Как работим с тях.Кога и как постъпваме.Кои от тях да изберем.Кои са обстоятелствата при тяхното производство, които носят успех и защо?И накрая обосновано мнение за видовете майки ,за тяхното качество.Как да ги произведем по-добри? -за определен вид майки.Аз споделям своите наблюдения.Не видях вашите.Това което го пише в някой учебник може всеки от нас да го твърди и прочете.Да видим вашите лични наблюдения господа.Не купирани и цитирани от някоя книга.Това, че се учудвате на мартенската самосмяна е смешно даже.Ами те пчелите имат пило още през началото на февруари по всички части на България.Няма пропуск.Нека да си говорим за майките.В реални условия,природата ги е дарила с възможности само за един сезон.Това е важен показател.На който не се обръща никакво внимание.Мислим ,че те са вечни.И когато свърши илюзията почват варианти.Как да се борим с този факт.Всички боготворите самосмяната.Хубаво.И аз мисля като вас.Но самосмяна кога?Някои от нас дори не знаят кога е възможна.Чакаме когато дойде май.Но тогава имаме други възможности.Роевите.Те пък ,ако ги произведем,идваме до позицията, която описах в предишния си пост.С една дума става страшно и мнооого неопределено.Защото другият начин е да използваш от методите на някой майкопроизводител.Йентеро или друг начин.Там пък отзивите са непостоянни.Аз не мога да определя.Защото не ползвам такива закупени.Няма ли начин, който да отговаря на всички изисквания.Не ,но има начин, който обединява всички позитивни неща от познатите методи.Не става въпрос точно за него сега. Искам да уточниме кои са обстоятелствата, когато пчелите произвеждат най-добри майки.ПЧЕЛИТЕ,НЕ МАЙКОПРОИЗВОДИТЕЛИ.Мисля ,че има съществена разлика.Чакам мнения.

Цитат