Здравейте,
Чанко, съгласен съм с теб. Но нали трябва да се движим напред! Трябва ли да го посъветваме да започне с тръвни, щото и така става? Не се заяждам. Просто много от питащите не си правят труда да попрочетат нещо което ги интересува, а за по лесно: Става ли така? Какво ще ме посъветвате?
Нима е изписано малко по темата? Нима не е коментирано, каква боя, какви лакове?
Поздрави, Г. Георгиев
Градски, кой е най- съвременния кошер?
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Аз мисля тази модел на кошера куя във връзка с технология, позволява отглеждане от 500 до 700 кошера на ЕДИН пчелар (а не на *колхоз* от роднини и приятели)
Една от роботещи модели - http://www.pchelovod.info/index.php?...dpost&p=560726
*Разбира се става вопрос за пчелин с медено направление в своя географски регион.
Виждате ли се сами срещу 400-500 кошера. Тея планове и разчети са направени за една бригада примерно от 3 или 5 човека. И тая бригада да гледа и обслужва 1200-300....2000 кошера. Стига с тия самохвалства. Я да питам, има ли някой тук дето сам-саменичък гледа и обслужва 400+ кошера? Сам-саменичък.
П.П.Не че ще повярвам ако се изтъпани някой и каже аз гледам и обслужвам САМ-САМИЧЪК 400 кошера.
Сигурно няма такива...и няма да имат. Защото хората, куито стигнали това е ниво вече не пишат по форумите (ако писали изобщо) Вече нямат мотивация да общуват с *хоби пчелари* (куито повече от 90%, каде и аз) И кога четеш форуми налагасе всички впечатлениея от тези 90%...
Има изключения (много рядко) кога някуй *ентузиаст* безкористно споделя своя опит (за кой то е платил СВОИ пари, като Г-н Матеев) въпреки критиката. И пак това е само направление, а не готово решение.
И това е пример на такив *ентузиаст* - https://youtu.be/E9g4frJSJqA
И хора вземат опит и прилагат за свои региони, со свои климатични особености.
Много ли от тях ще намерим по форумите?
Имам познат пчелар, който се грижи сам за 300 семейства! Помощ търси, когато вади мед. Помага му, собствения син. Не, че има значение но е над 70 годишен- да е жив и здрав!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))