Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Не винаги! Както един мой познат обича да казва "всеки, Бате, си има бате". Въпрос на степенуване.
    Виждал съм много случаи на свъхдоминантно черно над жълтия цвят ( жълта майка, униформено жълти търтеи, еднакво черни като сив катран пчели)
    Те и хората са с по два крака, ама аз съм виждал и с по един крак или дори и без крака. И всички са високи от 1.60 до 1.90, ама съм виждал и по 80 сантиметра, или по 2.45. Така че каквото и да се напише във връзка с биологията, генетиката, статистиката и още 100 други науки, ВИНАГИ МОГАТ ДА СЕ ПОСОЧАТ НЯКАКВИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ или крайности. И ако трябваше да ги споменаваме на всяко второ изречение, тези науки щяха да се превърнат в един голям хаос.

Специално за генетиката ВИНАГИ ИМА ИЗКЛЮЧЕНИЯ най-малкото заради мутациите от естествения радиоактивен фон (гама лъчение), които непрекъснато вкарват грешки в някой друг бит (или ген) на иначе перфектно замисленото от природата реплициране. Тези мутации понякога объркват сметките на Мендел и от време на време водят до появата на гени, сякаш измислени от нищото (не по наследствена линия).

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Тъй като заглавието на темата е "Селекцията, която трябва да прави всеки пчелар", възниква и въпроса за селекцията, която не бива да прави. Така например, аз по неволя правя селекция за ройливост, въпреки че знам, че не би трябвало. Когато наближи време за цъфтежа на акацията, аз поставям магазините и чакам пчелите да ги напълнят. Понякога, обаче, времето не е на моя страна и започва да вали дъжд, който не спира дори по време на цъфтежа на акацията. При това положение, част от пчелните семейства изпадат в роево настроение, а други - не. Веднага, щом времето се стабилизира, при първа възможност правя преглед, за да установя, кои пчелни семейства са изпаднали в роево настроение. От тях правя отводки, като използвам създадените от пчелите маточници. Ако, въпреки това, някой рой успее да излезе, стремя се да го хвана и заселя. При това положение, всичките ми новосъздадени пчелни семейства са с роеви майки. Това е селекция за ройливост. Съзнавам, че в дългосрочен план, това не е добре, но не мога да измисля по добро решение на проблема - роене. Вероятно, и други пчелари постъпват по същия начин. От друга страна обаче, природата е селектирала ройливостта на пчелите в продължение на милиони години. Всички пчели, живеещи в естествени условия, са възникнали, в резултат на роене. Малко вероятно е, в рамките на своя пчеларски стаж, пчеларят да успее да добави ройливост на пчелите, които отглежда.
    Този пост е редактиран от valaz; 13.03.2016 в 09:22.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Вероятно, и други пчелари постъпват по същия начин.
    Как хубаво я разказа тази приказка. Предполагам всеки се видя в нея. Като казваш ВЕРОЯТНО имай предвид ВСИЧКИ, макар че сега ще ревнат половината, че аджеба те не правят така. Дори и капани залагат та и какво де има избягало случайно от един, да се хване и то.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Как хубаво я разказа тази приказка. Предполагам всеки се видя в нея.
    Аз се видях 100% а колегата valaz е в Ябланица в планината и няма рапица. При мен когато блоковете са близко става страшно хем се роят хем хапат като кучета и комшията само лови рояци и един за теб два за мен.Успокоявам се че много видни пчелари казват че ройливостта не доказано че се предава дали е така не знам. Но стават хубави майки и на следващата година докато са още цепеняци като чели по не се роят.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •