Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
Интересна книга, имам я още от когато излезна, но едно е на книга, другое реялноста: Две майки с ханеманова решетка!? Едната загива винаги, такова развите не се получава?
Ако някой колега, го получавал да пише!
Кога загива, зимата или през активния сезон?
По метода на Фарар, кошера всъщност повечето време е едномайчин. Всъщност имаш два едномайчини кошера, които обединяваш 2 месеца преди пашата. После един месец преди края на пашата махаш ханемановите решетки за да остане пак една майка. Зимува с една майка.
Това което ми се струва проблемно при неговия метод е, че се слагат магазини между двете семейства, които обаче никога не трябва се пълнят на 100%. Тоест пчеларя трябва периодично да преглежда магазините между семействата и ако някой се напълни до 50-70% да го сложи най-отгоре върху кошера, а между семействта да се сложи нов празен магазин.

п.п. Да допълня, другото което ми е проблемно е, че трябва всяка година да произвеждаш нови майки, наполовина колкото са ти кошерите. И това без да броим загубите и слабите майки. Значи общо всяка година трябва да произвеждаш/купуваш толкова майки колкото са ти кошерите.