Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 40 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 393
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от delpi Виж публикацията
    Тази топла зима едва ли е имало проблеми с "мъртвата зона".
    През януари имаше рекордни студове от порядъка на минус 20 градуса. Ако тогава не е имало проблеми с мъртвата зона, значи тя не представлява сериозна опасност.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    През януари имаше рекордни студове от порядъка на минус 20 градуса. Ако тогава не е имало проблеми с мъртвата зона, значи тя не представлява сериозна опасност.
    Според мен като продължителност тези студове бяха прекалено кратки(10 макс 15 дни в зависимост от района) за да има проблем с мъртвата зона.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Ves, книгата я има сканирана и качена от колегата Иван Кацаров в групта ПЧЕЛИН във Фейсбук.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Ves, книгата я има сканирана и качена от колегата Иван Кацаров в групта ПЧЕЛИН във Фейсбук.
    Благодаря за информацията, колега. Пуснах заявка за присъединяване пък ще видим дали ще ме пуснат.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Благодаря за информацията, колега. Пуснах заявка за присъединяване пък ще видим дали ще ме пуснат.

Имам я свалена, мога да ти я пратя по какъвто начин желаеш.
    При пчелите има мед, защото има ред!

Потребител
    Регистриран
    16.09.2013
    Колега , ще ти бъда много благодарен ако я изпратиш и на мен. На лични ще ти пусна моя мейл адрес.
    Благодаря предварително.

Наблюдател
    Регистриран
    01.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Имам въпрос към пчеларите с кошери Фарар. Има ли зимна смъртност, причинена от "мъртвата зона" - зоната между рамките от два корпуса на кошери тип Фарар? Може ли да се работи безпроблемно с рамки с обикновена (с нормална височина и ширина) горна летва? За съжаление, малко производители предлагат рамки с ниска (тясна) горна летва, които биха били най-подходящи за корпусните кошери от този тип.
    При кошерите Фарар няма мъртва зона.Силните семейства заемат и двата корпуса,а слабите зимуват в горния корпус.Дебелината на горната летва е 12мм.,което за рамка с Н=160мм. е достатъчно.От личен опит знам,че пчеларя трябва да е и дърводелец.По неволя станах такъв след като няколко пъти бях ,,издънен'' от,,майстори''.Най-фрапиращият случай е,когато изтървах една акациева паша,защото ,,майстора'' не ми направи поръчаните магазини.Когато ги достави и започнах да ги зареждам рамките падаха,защото магазините бях много дълги.Явно не беше гледал мострата,която му оставих, а на баба си скрина.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от mival Виж публикацията
    При кошерите Фарар няма мъртва зона.Силните семейства заемат и двата корпуса,а слабите зимуват в горния корпус.Дебелината на горната летва е 12мм.,което за рамка с Н=160мм. е достатъчно...
    Това все пак са важни уточнения, за да можем да твърдим, а и да сме спокойни, че няма мъртва зона. Щото има ги вариациите магазин отгоре, магазин отдолу, па пълен, па празен, па и ДД... А и горната летва, ако е стандарт... Има някои все по една минута не им стига, на други един сантим, тука е същата работа.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Цитат Първоначално публикувано от mival Виж публикацията
    При кошерите Фарар няма мъртва зона.Силните семейства заемат и двата корпуса,а слабите зимуват в горния корпус.Дебелината на горната летва е 12мм.,което за рамка с Н=160мм. е достатъчно.От личен опит знам,че пчеларя трябва да е и дърводелец.По неволя станах такъв след като няколко пъти бях ,,издънен'' от,,майстори''.Най-фрапиращият случай е,когато изтървах една акациева паша,защото ,,майстора'' не ми направи поръчаните магазини.Когато ги достави и започнах да ги зареждам рамките падаха,защото магазините бях много дълги.Явно не беше гледал мострата,която му оставих, а на баба си скрина.
    Освен дебелината на горната летва, важно е и вертикалното разстояние между рамките. Не повече от 8-10мм.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Забелязал съм на моите ЛР кошери, че пчелите правят восъчни мостове между рамките от горния и долния корпус, което им помага лесно да преминават по тях. При първото пролетно повдигане на горния корпус, много от питите на долния се оказват свързани към пити от горния. Затова, след основния преглед през началото на август, избягвам да вадя пити от горния корпус, за да не прекъсвам тези мостове.

Страница 26 от 40 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •