Ves, книгата я има сканирана и качена от колегата Иван Кацаров в групта ПЧЕЛИН във Фейсбук.
Колега , ще ти бъда много благодарен ако я изпратиш и на мен. На лични ще ти пусна моя мейл адрес.
Благодаря предварително.
При кошерите Фарар няма мъртва зона.Силните семейства заемат и двата корпуса,а слабите зимуват в горния корпус.Дебелината на горната летва е 12мм.,което за рамка с Н=160мм. е достатъчно.От личен опит знам,че пчеларя трябва да е и дърводелец.По неволя станах такъв след като няколко пъти бях ,,издънен'' от,,майстори''.Най-фрапиращият случай е,когато изтървах една акациева паша,защото ,,майстора'' не ми направи поръчаните магазини.Когато ги достави и започнах да ги зареждам рамките падаха,защото магазините бях много дълги.Явно не беше гледал мострата,която му оставих, а на баба си скрина.![]()
Това все пак са важни уточнения, за да можем да твърдим, а и да сме спокойни, че няма мъртва зона. Щото има ги вариациите магазин отгоре, магазин отдолу, па пълен, па празен, па и ДД... А и горната летва, ако е стандарт... Има някои все по една минута не им стига, на други един сантим, тука е същата работа.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Забелязал съм на моите ЛР кошери, че пчелите правят восъчни мостове между рамките от горния и долния корпус, което им помага лесно да преминават по тях. При първото пролетно повдигане на горния корпус, много от питите на долния се оказват свързани към пити от горния. Затова, след основния преглед през началото на август, избягвам да вадя пити от горния корпус, за да не прекъсвам тези мостове.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))