Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
Точно , но не е точно така .
Аз имах няколко такива италианки (лека им пръст), които бяха дадени лично от председателя на Италианската развъдна организация, с уговорката, че са нещо супер. При тях може и да са били супер, ама при мене се представиха зле. И понеже аз съм човек-прагматик, който вярва на собствените си очи, а не на чуждите хвалби, просто си взех моето си лично решение от позицията на моята си лична камбанарийка. И то е повече да не си правя такива експерименти.

Подобно е положението и с едни 10 майки - кипърки (лека им пръст). Не ме впечатлиха с нищо, освен с агресивноста си.

За да ми е чиста съвеста, ще си призная, че правих експеримент и с Бъкфаст от Дони. В интерес на истината сред тях имаше много добри, и това го забелязах миналата година, когато масово правих отводки. Когато другите кошери бяха на ниво корпус и половина - два корпуса, имах такива (Бъкфаст), които бяха напълнили с пчели по 3 корпуса. Това някъде към 8-10 Май. За съжаление обаче не успях да ги тествам какъв им е медодобива, поради това че ги разфасофах на отводки, но определено това бяха най-добрите семейства, от които направих най-много отводки. Подобни семейства обаче имах и от някои от моите си кошери, които определено бяха КУЧА МАРКА.

Задълбочени и по-подробни наблюдения върху други раси нямам, защото миналата година във връзка с новата развъдна асоциация си направих подмяна на расовата принадлежност на почти всички мои семейства. Правих я само с маточници, което означава 50% расов генетичен фонд и 50% - куча марка от всичко, което може да лети в небето (става въпрос за търтеи). Въпреки това есента и зимата бях приятно изненадан - силни семейства с много пило и добро презимуване. Проблемните семейства са не повече от 10%, докато други години са по 20-30%.