Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 71 до 80 от общо 155
    VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Италианките въобще не са най-добри по всички показатели. Те са най-добри само тогава, когато около пчелина има НЕПРЕКЪСНАТА СИЛНА ПАША през целия активен сезон, и когато ЗИМИТЕ СА МНОГО МНОГО МЕКИ. И това е нормално - просто са се адаптирали именно към такива условия.

Ако обаче при вас пашата е бедна (ливадна паша) или инцидентна (амо една паша през сезона), то тогава италианките се представят по-зле дори и от най-метизираната местна пчела. Те например не знаят що е това ИКОНОМИЯ на вече запечатания мед. Ще го съберат от една паша и после ще го изядат при липса на следваща, като го превърнат на 100% в пило. И после ако не се появи нова СПАСИТЕЛНА ПАША, това пило ще измре, а пчелите просто могат да умрат от глад, при това през лятото.

На местната пчела едно от най-важните качества е ИКОНОМИЧНОСТА. Една наша пчела работничка няма да излети да търси нектар, ако преди това не се е върнала някоя разузнавачка, която да каже има ли паша, в каква посока се намира и на какво разстояние от кошера. В противовес на това качество е качеството - ХАЙДЕ ВСИЧКИ НА ЮРУШ, пък ако няма паша, ще изядем за енергия повече мед, отколкото бихме донесли от безцелното лутане на пчелите от целия кошер по изсъхналите поляни в 3-километровата зона.
    Точно , но не е точно така .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Точно , но не е точно така .
    Аз имах няколко такива италианки (лека им пръст), които бяха дадени лично от председателя на Италианската развъдна организация, с уговорката, че са нещо супер. При тях може и да са били супер, ама при мене се представиха зле. И понеже аз съм човек-прагматик, който вярва на собствените си очи, а не на чуждите хвалби, просто си взех моето си лично решение от позицията на моята си лична камбанарийка. И то е повече да не си правя такива експерименти.

Подобно е положението и с едни 10 майки - кипърки (лека им пръст). Не ме впечатлиха с нищо, освен с агресивноста си.

За да ми е чиста съвеста, ще си призная, че правих експеримент и с Бъкфаст от Дони. В интерес на истината сред тях имаше много добри, и това го забелязах миналата година, когато масово правих отводки. Когато другите кошери бяха на ниво корпус и половина - два корпуса, имах такива (Бъкфаст), които бяха напълнили с пчели по 3 корпуса. Това някъде към 8-10 Май. За съжаление обаче не успях да ги тествам какъв им е медодобива, поради това че ги разфасофах на отводки, но определено това бяха най-добрите семейства, от които направих най-много отводки. Подобни семейства обаче имах и от някои от моите си кошери, които определено бяха КУЧА МАРКА.

Задълбочени и по-подробни наблюдения върху други раси нямам, защото миналата година във връзка с новата развъдна асоциация си направих подмяна на расовата принадлежност на почти всички мои семейства. Правих я само с маточници, което означава 50% расов генетичен фонд и 50% - куча марка от всичко, което може да лети в небето (става въпрос за търтеи). Въпреки това есента и зимата бях приятно изненадан - силни семейства с много пило и добро презимуване. Проблемните семейства са не повече от 10%, докато други години са по 20-30%.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Не са, не са......ама целите 2 Америки от Аляска до нос Добра надежда, че и Австралия и Нова Зеландия, че и половината Европа работи с Италиянки...... Иначе не са най-добри.
    П.П. А Бъкфаст какво представлява.....ако не е тайна.
    П.П. нос Добра надежда дали не беше в ЮАР. Може да съм в грешка....признавам. Смисъла е двете Америки по височина на картата.

Потребител
    Регистриран
    30.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Не са, не са......ама целите 2 Америки от Аляска до нос Добра надежда, че и Австралия и Нова Зеландия, че и половината Европа работи с Италиянки...... Иначе не са най-добри.

Те хубаво работят но със чисти италианки ли работят, или по скоро я използват за кръстоска заради нейната яйценосност ?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Gavazov Виж публикацията
    Те хубаво работят но със чисти италианки ли работят, или по скоро я използват за кръстоска заради нейната яйценосност ?
    Е не съм майкопроизводител и немой ти каза. Само гледам клипчета и филмчета кво става по света....... А и щом казваш, че ползват италиянките за кръстоска, значи са добри все пак. Няма да кръстосват с калпави пчели. Нали. Все пак говорим за 4 континента. За всякакви климатични пояси......

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Добре - хайде да прекратим всичките тези спорове по тази тема с едно твърдение, което буквално е копирано от пчеларската литература (от трудове на професори).

ФЕНОТИП = ГЕНОТИП + ВЛИЯНИЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Ние като пчелари наблюдаваме именно ФЕНОТИП-а. Тоест това, което се е получило от взаимодействието на гените на майката с въздействието на околната среда. Продуктивноста като сборно качество е именно това - качествени гени поставени да функционират в средата, за която са ОПТИМИЗИРАНИ.

Ако едно от двете неща във формулата не е наред (генотип или неподходяща околна среда), крайният резултат винаги ще е ПОСРЕДСТВЕН или дори ПЛАЧЕВЕН. Та във връзка с това искам да кажа, че НЯМА НАЙ-ДОБРА РАСА ПЧЕЛИ !!! Има обаче много раси, които се представят много добре, но САМО АКО СА ПОСТАВЕНИ В СОБСТВЕНАТА СИ СРЕДА.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Темата е “сравнение на различните видове майки“. Не ми е съвсем ясно кой-какво влага в думата “видове“. Ама аз имам всякакви, по цвят, по големина, форма и т.н. Ама вчера се зачетах в Календарния справочник (по-ново издание) и на корицата е снимка на майка италиянка.....каквото и да са вложили в нея издателите. Та в книгата се зачетах за пролетните неща.....и най-подробно е обяснено сега за пролетта как да преценим коя майка е добра и коя не. Снесеното пило, приведено към цяла пита. Мда.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    "Порода" пчели , създадена от Брат Адам ( католически монах от немски произход ) след измирането на английската местна пчела заради акар ( грубо казано ) ---> https://en.wikipedia.org/wiki/Buckfast_bee . Италианка ама не съвсем

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Бъкфаст не е РАСА, не е и ПОРОДА. Бъкфаст е ХИБРИД и винаги ще си остане такъв.

По принцип за РАСА се говори тогава, когато дадения вид е създаден от природата в резултат на милиони години еволюция.

За ПОРОДА се говори тогава, когато човек се е намесил в еволюцията на расата и е създал посредством селекция удобни за него подвидове със засилено едно или други качество.

За ХИБРИД се говори тогава, когато създадената от човека порода е в резултат на МЕЖДУРАСОВА КРЪСТОСКА.

Друг е въпроса, че в световната литература тези понятия доста често се бъркат и едно и също наименование се използва както за расата, така и за създадените породи от тази раса. Например Карника и Македоника са точно такива - както раси, които е създала природата, така и различни видове породи, които е създал човек. Бъкфаст обаче си е ХИБРИД и никога няма да бъде нищо друго.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Мдаа. Ако смесим Италиянка с Българка, какво ли ще стане? Май всичко зависи от рекламата.......

Страница 8 от 16 ПърваПърва ... 678910 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •