Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 91 до 100 от общо 174
    VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    В тоя ред на мисли ние ставаме зависими от търтеите на комшиите защото нашата селекция е на майките а тя е само 25% максимум 50%.
    Както би казал Рачков - друго си е да изплющиш комшийката. Опааа, подариш цвете на комшийката.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Мисля и си отговарям че логично е майката да реши (но допуска ли тя родата и търтеите не рода но от пчелина до нея).
    Защото ако не ги допуска ............ дори всички пчелни майки да са роднини (ГРЕШКА СПОРЕД МЕН) в пчелина то тя ще си свърши работата с комшиите но ако и комшиите направят същото в един момент и двата пчелина стават рода и майките трябва да летят до 3 пчелин.
    И въобще става доста сложно .
    Сега и сутеньор ли съм ?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Както би казал Рачков - друго си е да изплющиш комшийката. Опааа, подариш цвете на комшийката.
    По възможно е да изплющиш комшийката , отколкото друга на 5 километра.

Потребител
    Регистриран
    29.12.2011
    1.....
    2.....
    3.Дали селекция по показател (хигиенно поведение-за по здрави пчели) не е най важния.
    4.....
    Въпрос на приоритети.
    Всичко зависи от поставените цели.
    Селектирането за VSH поведение(Varroa Sensitive Hygiene, но може да се формулира и като Varroa Specific Hygiene, ако така ви харесва повече) не е проблем и вече има реално постигнати резултати, но аз лично смятам, че само по себе си това качество не е самодостатъчно за решаването на проблема с вароатозата.

Първата майка, която бракувах в края на сезон 2015 беше именно майка с успешно функциониращо VSH поведение на семейството. Ако знаех, че имаш такъв интерес можех да ти я предложа като подходящ материал за селекция.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    ....
    При положение, че един рояк лети само няколко километра, пчелната майка и търтеите имат обхват максимум 10-12км и няма движение на кошери, дали всички семейства в радиус от 10км по начало не са роднински свързани?
    В Природата пчелите са се развъждали по този начин милиони години, но се намесва човек, започва да мести кошери и рояци напред и назад. И от там насетне всички хем недоволстват, че имало метизиране на пчелите и издигат разни шаблони за чисти раси на пиедестал, хем реват че инбридинга е вреден и трябва пчелите постоянно да се миксират. Е кое е вярното?
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    При положение, че един рояк лети само няколко километра, пчелната майка и търтеите имат обхват максимум 10-12км и няма движение на кошери, дали всички семейства в радиус от 10км по начало не са роднински свързани?
    В Природата пчелите са се развъждали по този начин милиони години, но се намесва човек, започва да мести кошери и рояци напред и назад. И от там насетне всички хем недоволстват, че имало метизиране на пчелите и издигат разни шаблони за чисти раси на пиедестал, хем реват че инбридинга е вреден и трябва пчелите постоянно да се миксират. Е кое е вярното?
    Второто е вярно.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Второто е вярно.
    То , и първото е така !

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Вярната приказка на Рачков е :да изчоластриш комшийкта. Знам го защото ми е градски.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Sandokan Виж публикацията
    Въпрос на приоритети.
    Селектирането за VSH поведение(Varroa Sensitive Hygiene, но може да се формулира и като Varroa Specific Hygiene, ако така ви харесва повече) не е проблем и вече има реално постигнати резултати, но аз лично смятам, че само по себе си това качество не е самодостатъчно за решаването на проблема с вароатозата.

Първата майка, която бракувах в края на сезон 2015 беше именно майка с успешно функциониращо VSH поведение на семейството. Ако знаех, че имаш такъв интерес можех да ти я предложа като подходящ материал за селекция.
    Може да сън в грешка но хигиенното поведение не се отнася само за вароатозата

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Въпрос на приоритети.

Тук съм напълно съгласен с теб но

Преди години имаше АГ в съседното село - голяма гадост. Аз също съм имал кошери заболели с американски гнилец. Но също така не си и въобразявам че мога да направя селекция устоичиви на това заболяване но ми е направило впечатление че при варовито пило смяна на майката върши някаква работа.

Страница 10 от 18 ПърваПърва ... 89101112 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •