Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    Като се затворят търтеите в кошера , къде ще изхождат изпражненията ?
    Ами вътре в кошера. В телата на умрелите пък ще се развиват болестотворни бактерии и така.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    Като се затворят търтеите в кошера , къде ще изхождат изпражненията ?
    Цитат Първоначално публикувано от ves Виж публикацията
    Ами вътре в кошера. В телата на умрелите пък ще се развиват болестотворни бактерии и така.
    Това вече са дреболии - ами ще ги почиствате търтеите и изпражненията при преглед. Помислете си какви сложни пчеларски технологии обсъждаме, и много пчелари ги прилагат, а вие се чудите какво да правите с умрелите търтеи.

Ами като дойде МКБ, тогава какво ще правите?

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Ако нацвъкат рамките като при нозематоза ,няма да е толкова лесно чистенето

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Темата е изключително интересна личи си по броя на разглеждащите я. Чета я и се чудя.
    1.При съешаването на пчелните майки случва ли се близко родствено съешаване?
    2.Моите пчели (идея си нямам какви са) като не са породисти унаследяват ли качества (плод на селекция) при положение че при кръстоска на две чисти породи след първото поколение има разпад на линията.
    3.Дали селекция по показател (хигиенно поведение-за по здрави пчели) не е най важния.
    4.Бях чел някъде статия че в район на Полша са направили нещо подобно като предлаганото тук в тази тема с доста добри резултати - та поляците щом го могат ни не можем ли (не мога да я намеря в нета)

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Темата е интересна и за мен, но след 7 изписани страници по нея първоначалното ми усещане, че това ще е много не ефективно тотално се затвърждава. Всички знаем, а и Матеев сам го е споменавал десетки пъти: не изоставим ли неефективните пчеларски дейности и не направим ли нашата дейност максимално ефективна пазара ни изхвърля и приключваме. Да затварям търтеи, после да ги чистя, да не отварям за да излязат все още живите и т.н. дейности и то при положение, че само един в региона не го прави пък и да го правят всички пак няма сигурност в резултат е "преливане от пусто в празно"
    Категоричното ми мнение е че максимално добра селекция на национално ниво може да стане само ако пчеларите от цялата страна започнат масово да си закупуват и използват селектирани майки. Първото условие е да има кой да ги произведе тези майки, второто условие е да са на достъпна цена и третото условие е да пчеларите да изпитат осъзната необходимост да си ги закупят и работят с тях. Благодаря на Матеев, че опитвайки се с прости думи да открехне малко завесата на генетика, селекция и т.н. Успя, чета с интерес, НО се чудя толкова ли са на ред нещата в новата развъдна асоциация, че не се хвърля там този труд, а два дни председателя се опитва да прокара теза в която съм сигурен, че и той не е напълно убеден че е възможна. Много се надявам че е така, защото тогава ще започне изпълнението по моя план със сериозно предлагане на качествени майки.
    Първа вметка. Някой попита от къде да си купи изкуствено оплодени майки и дали се продават в БГ такива. Отговор : ИЗКУСТВЕНО ОПЛОДЕНИТЕ МАЙКИ НА СА ГОДНИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СЕМЕЙСТВО ГОДНО ДА НОСИ ДОБРИ ДОБИВИ ОТ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ. Тоест те се произвеждат и използват само за развъдна дейност и от прочетеното в темата тази дейност не може да стане в 99% от нашиите пчелини.
    Втора вметка. Скоро имахме гост от Полша в дружеството, председател на гардско дружество в Полша с членове повече от нашите национални организации. От него лично чухме с ушите си, че В ПОЛША РАЗВЪДНА АСОЦИАЦИЯ НЯМА. Тоест пчеларите в Полша произвеждат и свободно търгуват с майки. Пазара понася само най-добрите и ги селектира, а те селектират и разпространяват най-добрите майки.

Заслужил Автор
    Регистриран
    09.12.2014
    Пчеларски район
    Хасково
    До сега търтей с четка не съм виждал, ама де да знам може и да има.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от boris Виж публикацията
    До сега търтей с четка не съм виждал, ама де да знам може и да има.
    Вгледай се добре. Именно тези с четчиците вършат работата, другите които са без го дават малко мека китка.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Виждал съм как лети и се опложда майка. Не от близо, от страни, но все пак съм виждал. Прилича на малко рояче и все едно танцуват във въздуха..........гонят се. ПРеди години като го видях за пръв път верно го помислих за рояк и тръгнах за сандъчето....... Ма после се осъзнах.

Потребител
    Регистриран
    29.12.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    1.....
    2.....
    3.Дали селекция по показател (хигиенно поведение-за по здрави пчели) не е най важния.
    4.....
    Въпрос на приоритети.
    Всичко зависи от поставените цели.
    Селектирането за VSH поведение(Varroa Sensitive Hygiene, но може да се формулира и като Varroa Specific Hygiene, ако така ви харесва повече) не е проблем и вече има реално постигнати резултати, но аз лично смятам, че само по себе си това качество не е самодостатъчно за решаването на проблема с вароатозата.

Първата майка, която бракувах в края на сезон 2015 беше именно майка с успешно функциониращо VSH поведение на семейството. Ако знаех, че имаш такъв интерес можех да ти я предложа като подходящ материал за селекция.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Sandokan Виж публикацията
    Въпрос на приоритети.
    Всичко зависи от поставените цели.
    Селектирането за VSH поведение(Varroa Sensitive Hygiene, но може да се формулира и като Varroa Specific Hygiene, ако така ви харесва повече) не е проблем и вече има реално постигнати резултати, но аз лично смятам, че само по себе си това качество не е самодостатъчно за решаването на проблема с вароатозата.

Първата майка, която бракувах в края на сезон 2015 беше именно майка с успешно функциониращо VSH поведение на семейството. Ако знаех, че имаш такъв интерес можех да ти я предложа като подходящ материал за селекция.
    Може да сън в грешка но хигиенното поведение не се отнася само за вароатозата

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •