Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 174

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Добре, но какво би препоръчал по отношение на търтеите на тези които си произвеждат сами майките? Определено може в по-добрите семейства притежаващи желаните качества да се ползват специални основи за търтиево пило, но не върви на останалите примерно 70, 100 или повече да се отварят и търтиевото им пило да се унищожава. Също така на нашата територия и в частност в района където живея е трудно да се изолира място за оплоден пункт, където да бъдат настанени само отбрани семейства.
    На този въпрос трябва да се отговори след 20-30 постинга, когато разкажа за поне още 2-3 важни аспекта. Затова сега ще ти кажа КАКВО трябва да се направи, а по-нататък в темата ще обясня ЗАЩО така трябва да се прави.

1. От пчелина си подбираш 1-3 от най-добрите според тебе семейства, и тях ги кръстваш МАЙЧИНИ СЕМЕЙСТВА. От тези семейства ще вземаш ларвите, с които ще си правиш маточници. Задължително на тези семейства се слага прашецоуловител, за да се попречи на търтеите им да излизат от кошера. Ако не го направиш това, излезлите търтеи ще оплодят някои от твоите майки и така ще се получи ИНБРИДИНГ (близкороствено съешване), който ще доведе до по-малко на брой различни гени в майката и малко полови алели в оплодените майки, а от там и до силно прошарено пило и ниска жизненост на семействата на тези майки.

2. Всички останали семейства в пчелина могат да бъдат БАЩИНИ и техните търтеи да се оставят да излитат и да оплождат новите майки. Специално за бащините семейства е много важно да има колкото се може по-голямо БИОЛОГИЧНО РАЗНООБРАЗИЕ, за да може в твоята популация да има колкото се може повече ПОЛОВИ АЛЕЛИ и биологично и генетично разнообразие. По принцип всички видове алели са 19 на брой (според някои автори са 17), което означава че можеш да си ги гарантираш с по-малко от 20 бащини семейства, но тъй като ти не знаеш дали тези семейства имат еднакви или различни алели, най-добре е за башини семейства да се използват 40-50 или дори повече. Природата се е постарала да го реши този проблем като е научила майката да лети надалеко в търсене на чужди търтеи. Ако обаче ти искаш да използваш изолиран оплоден пункт, ще се наложи сам да се погрижиш на него да има достатъчно на брой башини семейства с различни полови алели.

3. Ако все пак искаш по бащина линия да се прави някаква селекция (а това е редно), то тогава тази селекция не трябва да е много рестриктивна. Достатъчно е например да убиваш майките или да слагаш прашецоуловиители на 10-20% от най-кекавите си семейства - най-агресивните, най-ройливите, най-нископродуктивните, най-болнавите и т.н. Нека техните майки да си изживеят живота докато ги смениш, но техни търтеи не трябва да се допускат да замърсяват генетичния фонд на твоята популация.

Това всъщност са БАЗОВИ ПРИНЦИПИ, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се спазват от всеки един лицензиран майкопроизовдител. Асоциациите се грижат това да се случи и контролират този процес. Редно е и всички останали майкопроизводители да го правят, ако искат да повишат качеството на продаваните от тях майки.

При лицензираните майкопроизводители има и още едно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРАВИЛО - контрол на РАСОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ, който се прави по същия начин - подмяна на нерасовата майката и забрана на нейните търтеи да излизат от кошера до 2 месеца след подмяната на майката.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    На този въпрос трябва да се отговори след 20-30 постинга, когато разкажа за поне още 2-3 важни аспекта. Затова сега ще ти кажа КАКВО трябва да се направи, а по-нататък в темата ще обясня ЗАЩО така трябва да се прави.
    .........................

Благодаря за отговора. Виж това с прашецоуловителите не съм се сетил. Ще го имам предвид. 3/4 от дъната ми го ползволяват. Иначе много от другите споделени неща ги спазвам или поне се опитвам да ги спазвам.
    Keep Walking...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да кажа и за най-голямата грешка, която един пчелар (майкопроизводител или не) може да направи, и която предполагам доста пчелари ВЕЧЕ СА Я НАПРАВИЛИ поради незнание.

Най-голямата грешка е един пчелар да започне сам да си прави майки, и след това да си подмени всички майки в пчелина, вземайки ларви от едно единствено семейство, щото уж то било най-доброто и най-високопроизводителното.

Какво се случва при едно такова действие?
    Ами случва се това, че 50% от генетичния материал на цялата популация в пчелина се губи и се подменя с генетичния материал на една единствена майка. Губят се и полови алели, за които вече знаете колко е важно да бъдат запазени близо до максималното им количество. Това е груба грешка, особенно ако наблизо няма други пчелини, които донякъде да компенсират това действие. Ако пък това се направи две поредни години, когато вече и търтеите ще са братя, направо може да настъпи катастрофа с търтеевия фон, особенно ако пчелина ви е сравнително добре изолиран.

При такава висока степен на близкороствено съешаване се губи голям процент от гените на популацията и така могат да се загубят важни рецесивни гени, които отговарят за някое важно положително качество. Такива загубени гени (загубено важно качество) няма как да ги възстановите, освен ако не внесете в популацията външен свеж генетичен материал.

Тези неща ще се изяснят по-нататък, когато разберате за процентите на наследяване и за последиците от близкородственото съешване.

Та от тази гледна точка факта, че близо около вас има други пчелини на други пчелари, е МНОГО ПОЛЕЗЕН, защото техните търтеи ще ви компенсират загубата на гени. Ако обаче пчелина ви е изолиран, много трябва да внимавате, за да не си вкарате автогол.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Как да се предпазите от тази грешка, особенно ако сте майкопроизводител (лицензен или не)?

Избирате 1,2 или 3 майчини семейства и от тях вземате ларви, които ги оплождате с вашите си собствени търтеи, но тези майки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГИ ПРОДАВАТЕ. В никакъв случай не си подменяте с тях вашите собствени семейства, или ако го правите, нека да е много малък процент. Например само за аварийни случаи при загубена майка в някой от кошерите.

Самите бащини семейства ги оставяте да направят самосмяна или пък вземете само по няколко ларви от семейство от много на брой различни семейства, за да си сглобите комплект от майки за собствена употреба. При всеки удобен случай разменяйте майки с други ваши колеги, отдалечени на повече от 5 километра от вас. Например вие направете 10 майки за него, а в замяна той да направи 10 майки за вас. Ако имате 2 пчелина, отдалечени един от друг, на единия пчелин правете майки за другия и обратно. И последно - от време на време купувайте външни майки от по-далечни региони. Всичко това са мерки за запазване на биоразнообразието и за добавяне на нов генетичен материал и полови алели, ако случайно поради някаква грешка сте ги загубили.

При всичките тези операции спазвайте правилата:
    1. От най-кекавите семейства (най-ройливите, най-агресивните и въобще от тези, които не ви харесват по нещо) не се вземат ларви.
    2. На търтеите на тези семейства не им се дава да напускат кошера.
    3. При първа възможност подменяте майките на тези семейства.

Само тези 3 точки вече са достатъчни, да започнете постепенно да правите УМЕРЕН СЕЛЕКЦИОНЕН НАТИСК, който със сигурност постепенно ще доведе до подобряване на качествата на семействата във вашите пчелини.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ..... Самите бащини семейства ги оставяте да направят самосмяна или пък вземете само по няколко ларви от семейство от много на брой различни семейства, за да си сглобите комплект от майки за собствена употреба. При всеки удобен случай разменяйте майки с други ваши колеги, отдалечени на повече от 5 километра от вас. Например вие направете 10 майки за него, а в замяна той да направи 10 майки за вас. Ако имате 2 пчелина, отдалечени един от друг, на единия пчелин правете майки за другия и обратно. И последно - от време на време купувайте външни майки от по-далечни региони.
    .....
    На теория не звучи никак страшно, въпреки че бих го приел с много условности.....
    На практика обаче - перфектен метод за размяна на най-калпавите майки между пчеларите (ако се спазва типичния български обичай) и разпространение на епизоотични заболявания. Такива майки (или семейства) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО поне една година престой във карантинен пчелин!!!!

Я по-добре да взема да млъкна.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако добавим фактора, че българските пчелари умишлено ще се лъжат и раболяват един друг, то всяка една добра инициатива може да умре още в зародиш.

Аз горещо се надявам, че това няма да се случи. Все пак и в момента функционира огромен и неконтролиран ЧЕРЕН ПАЗАР на майки и отводки. Той винаги си го е имало и винаги ще си го има. И при него се разменят всякакви майки и отводки - качествени или не и болни или не. Ако това наистина водеше до някакви драстични последици, вече щяхме да знаем.

Аз много се надявах да се включиш в темата с РАЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ какво да правим в един или друг аспект от опростената селекция, а не да казваш КАК НЯМА ДА СТАНЕ. На всички е ясно, че най-вероятно няма как да стане такова едно масово сътрудничество, но има пчелари, които ще подемат идеята и ще са благодарни.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ...
    Аз много се надявах да се включиш в темата с РАЗУМНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ какво да правим в един или друг аспект от опростената селекция, а не да казваш КАК НЯМА ДА СТАНЕ. На всички е ясно, че най-вероятно няма как да стане такова едно масово сътрудничество, но има пчелари, които ще подемат идеята и ще са благодарни.
    Първото разумно предложение, което мога да предложа, ако тези постове са продиктувани от прочетеното от въпросната преведена книжка на български, да замине за тоалетната. Не исках толкова грубо да го казвам.

От там нататък- затворена популация ииии инбридинг, инбридинг и пак инбридинг, съчетан със добро коопериране между отделните пчеловъди и плавна и постепенна интрогресия на свежи гени.

Така ги виждам аз нещата.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Исках да кажа, че трябва с общи усилия взаимно да вдигаме летвата на информираност и образованост на пчеларската гилдия! Аз имам 4-ка по генетика. Ако бях по- умен щях да изкарам 6- ца. Развъдния процес е много по- сложен от няколко гръмки фрази. И той няма как да бъде разбран и управляван без съответната терминология. Това, дето му викаш сложно всеки може да го наизусти и научи. Но, ако не е достатъчно интелигентен- как ще разбере причинно следствената връзка между интрогресията и инбридинга?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Исках да кажа, че трябва с общи усилия взаимно да вдигаме летвата на информираност и образованост на пчеларската гилдия! Аз имам 4-ка по генетика. Ако бях по- умен щях да изкарам 6- ца. Развъдния процес е много по- сложен от няколко гръмки фрази. И той няма как да бъде разбран и управляван без съответната терминология. Това, дето му викаш сложно всеки може да го наизусти и научи. Но, ако не е достатъчно интелигентен- как ще разбере причинно следствената връзка между интрогресията и инбридинга?
    А трябва ли всеки един пчелар да знае сложни термини и взаимовръзки? Не е ли достатъчно например само да знае, че трябва да сменя майките на агресивните семейства, и толкова.

Ти като ползваш телевизор, компютър или GSM, трябва ли да изучаваш електроника и да си пълниш главата с транзистори, тригери, бариерни ефекти, капацитивни закъснения и още 1 милион други тънкости на занаята?

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Влязах във гугъл само да разбера какво значат последните две думи и сега съм много по образован и информиран но имам много да уча още ,бихте ли ми казали къде в България можете да изпълните тези условия за интрогресия и инбридинга ,просто няма село в което да няма по малко от 2000 кошера и как ще стане оплождането с вашете точно вашите търтеи , то на село една кучка като се разгони не можеш я опази камоли пчелна маика коята бяга много на далеко .

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •