По на зад в темата бях споделил за наличие на търтеево пило около нова година в едно от семействата ми. Цитирал съм колегата който най -точно предположи какво се е случило всъщност. Вчера при преглед на семейството установих наличие на търтеево пило с размерите на длан на една от рамките-там беше и майката търтовка.Тук там се виждаше и по някой търтей. Питам се възможно ли е майката отново да пронесе оплодени яйца?
Ще споделя какво мисля да направя.
-Ще премахна майката
-Ще преместя корпуса с осиротялото семейство върху друго семейство от пчелина ми, като ще разделя корпусите с мрежа за 2-3 дни и след това ще я премахна.
Предполагам че няма да има проблеми с присъединяването по този начин?
Ако някой има друго мнение нека сподели.
Поздрави!
Колеги искам да ви питам вчера направих преглед да вида на какво положение са и имах следния проблем. Почти неуспях да направа преглед на нито едно семейство след отварянето на кошера всичко се вдига във въздуха и по мене буквално булото ми се покри с пчели дори невиждах какво права едвам разпечатах малко мед от питите срещу пилото беше невъзможно да правя каквото и да е било. Разбирам, че по това време на годината са агресивни, но незнам как да процедирам за другия път примерно след 2 седмици има ли нещо което да ги накара да бъдат по-спокойни не ме е страх, но невиждам какво се случва пред мен неискат да се приберат навътре всички излизат отгоре на рамките и немога да сложа възглавницата заяото ще убия хиляди майките ги видях във всичките кошери пипам съвсем леко и максимално бързо кошерите не са стояли дълго време отворени ползвам пушалка за пушек слагам кори от яйца. Бях чел някъде, че има средства който ги кара да бъдат по-спокойни, ако някой има негов начин нека сподели.
Ами майките са маркирани и по това време на годината ми е доста по-лесно да ги забележа само на едно семейство успях да разпечатам другите нямах тази възможност прецених, че е много над нормалното да се вълнуват толкова и спрях, а целта на прегледа беше на всички да разпечатам затова казах, че неможах да го осъществя
Вълнуват се ненормално, да! Тя и годината ще е такава. Пуши, като онзи голия колега с банския- като Радецки с пушалката! Аз и с Био Аписа пробвах, ама още по-лютиви ставаха- по скалата на Сковил! Е.аха ми майката, ама ги оправих всичките- особено блондинките!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Моите всяка година на този етап от развитието са нервни, но след 2 седмици ще влязат в нормален ритъм. Но аз нямам рапица и ми е широко около врата.
Сега тръгвам към пчелина с газ, чорапи и наметало. Вземам водно оръдие, сълзотворен газ и стоп патрони за всеки случай.![]()
На времето по-старите пчелари слагаха беладона в малко захарен сироп в много слаба концентрация до 0,5 % разтвор,и ставаха кротки като агънца.
Вирусите няма как да ги контролираш директно, затова пък може да смъкнеш нивата на вароа и нозема. Всеки патоген си има свой годишен цикъл на пик и минимум. Също така е важно да се определи дали най-засегнати са работничките или майката (съответно, агресивността дали е по вина на пчелите или е предизвикана от здравословното състояние на майката).
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))