Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 240 от 683 ПърваПърва ... 140190230238239240241242250290340 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,391 до 2,400 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Бай kuline, Аз когато се заяждам поне има за какво.
    Е не БАЯ, мога и друго да правя.
    Хиляди пчелари - хиляди мнения, всеки е прав и съди от неговата си камбанария, но щом си го възприел като заяждане - о.к.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Аз мисля, че по-скоро става въпрос за майка-търтовка и е добре да я откриеш и премахнеш, преди да го обединиш с друго семейство. Едва ли имаш пчели-търтовки по това време на годината.
    По на зад в темата бях споделил за наличие на търтеево пило около нова година в едно от семействата ми. Цитирал съм колегата който най -точно предположи какво се е случило всъщност. Вчера при преглед на семейството установих наличие на търтеево пило с размерите на длан на една от рамките-там беше и майката търтовка.Тук там се виждаше и по някой търтей. Питам се възможно ли е майката отново да пронесе оплодени яйца?
    Ще споделя какво мисля да направя.
    -Ще премахна майката
    -Ще преместя корпуса с осиротялото семейство върху друго семейство от пчелина ми, като ще разделя корпусите с мрежа за 2-3 дни и след това ще я премахна.
    Предполагам че няма да има проблеми с присъединяването по този начин?
    Ако някой има друго мнение нека сподели.
    Поздрави!

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Колеги искам да ви питам вчера направих преглед да вида на какво положение са и имах следния проблем. Почти неуспях да направа преглед на нито едно семейство след отварянето на кошера всичко се вдига във въздуха и по мене буквално булото ми се покри с пчели дори невиждах какво права едвам разпечатах малко мед от питите срещу пилото беше невъзможно да правя каквото и да е било. Разбирам, че по това време на годината са агресивни, но незнам как да процедирам за другия път примерно след 2 седмици има ли нещо което да ги накара да бъдат по-спокойни не ме е страх, но невиждам какво се случва пред мен неискат да се приберат навътре всички излизат отгоре на рамките и немога да сложа възглавницата заяото ще убия хиляди майките ги видях във всичките кошери пипам съвсем леко и максимално бързо кошерите не са стояли дълго време отворени ползвам пушалка за пушек слагам кори от яйца. Бях чел някъде, че има средства който ги кара да бъдат по-спокойни, ако някой има негов начин нека сподели.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Колеги искам да ви питам вчера направих преглед да вида на какво положение са и имах следния проблем. Почти неуспях да направа преглед на нито едно семейство след отварянето на кошера всичко се вдига във въздуха и по мене буквално булото ми се покри с пчели дори невиждах какво права едвам разпечатах малко мед от питите срещу пилото беше невъзможно да правя каквото и да е било. Разбирам, че по това време на годината са агресивни, но незнам как да процедирам за другия път примерно след 2 седмици има ли нещо което да ги накара да бъдат по-спокойни не ме е страх, но невиждам какво се случва пред мен неискат да се приберат навътре всички излизат отгоре на рамките и немога да сложа възглавницата заяото ще убия хиляди майките ги видях във всичките кошери пипам съвсем леко и максимално бързо кошерите не са стояли дълго време отворени ползвам пушалка за пушек слагам кори от яйца. Бях чел някъде, че има средства който ги кара да бъдат по-спокойни, ако някой има негов начин нека сподели.
    Нещо не те разбрах. Хем не си прегледал нито едно семейство, хем си видял всички майки. И наистина тази година пчелите са малко по - агресивни. Как ли ще е по време на рапицата?

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Ами майките са маркирани и по това време на годината ми е доста по-лесно да ги забележа само на едно семейство успях да разпечатам другите нямах тази възможност прецених, че е много над нормалното да се вълнуват толкова и спрях, а целта на прегледа беше на всички да разпечатам затова казах, че неможах да го осъществя

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Вълнуват се ненормално, да! Тя и годината ще е такава. Пуши, като онзи голия колега с банския- като Радецки с пушалката! Аз и с Био Аписа пробвах, ама още по-лютиви ставаха- по скалата на Сковил! Е.аха ми майката, ама ги оправих всичките- особено блондинките!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    Моите всяка година на този етап от развитието са нервни, но след 2 седмици ще влязат в нормален ритъм. Но аз нямам рапица и ми е широко около врата.

Сега тръгвам към пчелина с газ, чорапи и наметало. Вземам водно оръдие, сълзотворен газ и стоп патрони за всеки случай.

Наблюдател
    Регистриран
    30.07.2014
    Пчеларски район
    s.Dulevo
    На времето по-старите пчелари слагаха беладона в малко захарен сироп в много слаба концентрация до 0,5 % разтвор,и ставаха кротки като агънца.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    .....след отварянето на кошера всичко се вдига във въздуха и по мене буквално булото ми се покри с пчели дори невиждах какво права ....
    Вирусите няма как да ги контролираш директно, затова пък може да смъкнеш нивата на вароа и нозема. Всеки патоген си има свой годишен цикъл на пик и минимум. Също така е важно да се определи дали най-засегнати са работничките или майката (съответно, агресивността дали е по вина на пчелите или е предизвикана от здравословното състояние на майката).
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Вирусите няма как да ги контролираш директно, затова пък може да смъкнеш нивата на вароа и нозема. Всеки патоген си има свой годишен цикъл на пик и минимум. Също така е важно да се определи дали най-засегнати са работничките или майката (съответно, агресивността дали е по вина на пчелите или е предизвикана от здравословното състояние на майката).
    В случая е предизвикана от пчеларя - 100%. И ако действа по този начин няма да се отърве от злобни семейства. Няма никакви патогени или болна майка. Но и ти няма как да го знаеш това. Няма кой да ти го каже.

Страница 240 от 683 ПърваПърва ... 140190230238239240241242250290340 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 21 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 21 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •