Миналата година бях чел някъде че по маточниците може да се разбере дали кошера е в роево състояние или ще си сменя майката някои може ли да ми помогне.
Здравейте,
Има го писано някъде, ама не се сещам. По спомен, когато сем. се готви за роене, залага много маточници, когато е за самосмяна са два три.
Поздрави, Г. Георгиев
Да благодаря и аз имах такъв спомен но да попитам.
Най- ми хареса това, което рече за природата. Тя ни дава рояци, а ние мед та мед! А маточници не знаех, че ти трябват.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Цитат на Гърдев не знам дали е вярно:
Гърдев: -когато годината е ройлива, това означава,че ще е медоносна; -пчелите усещат няколко месеца напред каква ще е годината; -всяко унищожаване на заложени маточници не предотвратява роенето /залагат нови/. Ако втори път унищожиш маточници, майката снася и рояка излита.
Дамяне, тук изкара голямото срекме. 9 000 яйца на ден ако снася трябва паметник да и направиш и всичките майкопройзводители от теб майки да закупуват, да си подобрят гена на технните, какви са тия майки с по 1 500 яйца на ден дето продават.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))