Колегата носи на закачки и друг път съм го пробвал, ама и аз не знам кога да спра.![]()
Винаги може по-добре.
Кое те кара да мислиш,че ....лъжа.И восъчните основи са две,а третата е магазинна рамка без во и без тел.....Преди време един колега,когото уважавам,2-3 години ме убеждава да не слагам магазините(само с во) около 1 април-НЕ го послушах.... около и след цъфтежа на черешата,пчелите ми започваха да качват мед във вече изградения магазин...... Както и да е.Желая успех и приятни празници на всички..
Не си ме разбрал, въобще не съм си помислил че лъжеш. Но исках да разбера защо ти е да разширяваш гнездото точно когато се сменя пчелата и кошера е във повратна точка. Майката сега снася на ден по колко максимум по 800-1000 яйца на ден, по 20 дена са 16000 килийки, това са 3 дб рамки. Как се гледат по-лесно 16000 пчели ако са на 3 рамки или ако са на 7 рамки.
За магазините съм точно на твоето мнение, но рамките да са 50 на 50 основи и изградени. Даже ако гониш рапица още на 20 март се слагат.
Винаги може по-добре.
Днес наминах да ги почерпя,че утре го дават лошо време.Между другото напълних две преносни сандъчета с прясно изградени рамки,а на тяхно място пак ВО.Както върви годината,ще се правят рани отводки няма да мине само с граденж...
Натискай ги да работят, че те настигам.
Прегледах 2 кошера, но е рано за разместване. Имаха по 5 и 6 пити с пило и малко мед, 1 подгогвена за осеменяване и 3 почти изцело с мед. Пилото предимно запечатано и тамън като се излюпи и го зареди отново, ще ги преглеждам, след 15 дена. Миналата година по това време имаха по 2 пити с пило.
Днес навестих питомниците ми. Положението направо е за стра - много пчела, пило от 3 до 5 рамки, а някой мами не мога да се спрат и се раздават ама яко - почнали са и 6-та рамка. Вкарват много и разноцветен прашец като в семействата масово има по 2-3 рамки. Храна имат поне по 10 кг, но същата бързо ще премине в пило. Като ги гледам направо нищо не са изяли. Мита за голямата консумация през топлите зими за мен е разбит. От някой гнезда се наложи да вадя по една, а в няколко случая и по две рамки мед, за да има място за осеменяване. С оглед на това развитие може да се очакват изненади в април и май.
1.jpg
Блондинките които развъдих миналото лято се справят наравно с останалите. Не знам дали и какво италианско има в тях, но към момента не мога да ги отлича с нещо. Като им гледам поколението, доста и от местните търтеи са ги стигнали. Бягат, бягат колко да бягат
2.jpg
Keep Walking...
В момента има 43 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 43 гост (и))