Но аз си мисля, че причината за умирането на семейството е подреждането на гнездото от пчеларя, но нека колегата да каже, дали е подреждал гнездото през късна есен
Това изречение ме заинтригува и мен за подреждането дава повод за размисъл но не разбрах защото ги е подреждал или защото не е.
Не могат да си подреждат гнездата, прав си. При Манол Тодоров миналата година се виждаше точно тази гледка, хайде дайте стари снимки. Равни пити с мед, без надграждане на восъкът под горните летви, и подреждане на гнездата в късна есен, защото така пише в книгите.
С ЛР кошери съм. Никога не подреждам гнездото за зимуване, а само храня есента. Умрели семейства нямам засега.
Пчелите надграждат килийките когато има приток на храна/ отвън или в хранилката/. При недостатъчно храна няма как да надграждат.
Според мен семейството е било слабо по някаква причина, затова там където е било кълбото, меда е изяден до горната летва, а встрани на същата пита има мед.
В случая е хубаво да се търси причината: Защо семейството е било слабо?
обърках снимката май е тази но и за нея не съм сигурен
![]()
Загинал кошер - болест ли е . Аз залагам на болест.Здраво семейство не може да отслабне толкова и да умре от студ.
Подведе ни и двамата с vasilevsa с тази снимка!
Относно подреждането преди години питах един стар пчелар как подрежда питите за зимата. Той ми отговори
-Ами те ако не могат да се оправят та аз ли.
Този девиз го използвам години вярно че с малък брой кошери (5-6) и от 2години 20-30 (последните 2 години нямам загинало семейство)
Мисля че подреждането е последната причина за смрът след болест, студ,стара майка и т.н.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))