Искам да отговоря на колегата Токо.На зададения по-горе въпрос към buci59.Значи уважавани от мен колега,майки се произвеждат когато ти трябват.Ти си този, който избира периода.Знам че повечето пчелари предпочитат майските условия.Но това не значи ,че не може да си планираме нещата.Тук не става въпрос за установен период от време.Става въпрос за пчеларска практика.Ще се върна на роевите майки.Значи едно семейство произвежда майка в повечето случаи през роевия период.Точно през месец май.Но според тяхното предопределение те са само за един сезон.За толкова им трябва тя.Толкова издържа тя.После се отделя с роя на следващата година.Но и там е за една година.И така докато не стане нещо с нея.Макар ,че това са цели три последователни години ,те им трябват само за един сезон.Това е определящ фактор за техните грижи.За колкото време им трябва.Наистина като пчелар не мога да не отбележа,че може да се случат доста обтоятелствакоито да отклонят тези процеси.Да ги изменят.Но това е принципно условие.Горките същества.Как ги третираме само.Опитвам се не да налагам мнение,а да отразя мои наблюдения.Те са единствено и само в печалба на пчеларя.Чудиш се ,че месец март е обикновен за самосмяна?Така е приятел.Семействата обикновено страдат най-много през пролетта рано.Малко след зимата.Тогава има много пострадали майки от тежкия минал период.Тогава е и самосмяната.Веднага след задържало се трайно осеменяване на старата майка.С две думи при първа възможност.При различните причини и различни периоди или месеци.Април е месец на Физиологичните остарели и привършващи яйца майки.
Сега за роевите.Има разбира се смисъл в роенето.Иначе природата няма да го допусне.Но тя не прави сметки човешки.А съобразно с условията.Сезоните.Тя не определя свищевите майки за долни и некачествени. Или другите за превъзходни.Тя определя майката за гръбнак на семейството.За свищевата -спасение към живота.За роевата -същото.За самосменната същото.Защо, едно човешко определение да е актуално?То и става обект на спорове.Роенето е основния метод на размножаването при пчелите.Основните майки са роевите.Основните.Другите са изход,предпазител.Но не може да не обърнем внимание на Обстоятелствата,условията, когато ги произвеждат.Как да тача роевите ,като тогава семействата нямат нужда от доза напрежение.Те трябва да са и работни.Как да стане това, хем роеви майки ,хем много мед?Може, но на каква цена.Привеждаме семейството в роево настроение и то залага.И тогава как да сме сигурни в добрите условия на производство?То нали това става преди главна паша.Няма и следа от многото нектар и прашец.Има само човешка заблуда.Каква ще е разликата от свищевите?И в двата случая е принудително.Тогава за какви добри грижи говорим?Имам пред вид за грижите полагани за маточниците.Нима в единия случай пчелите им дават по-малко пч.млечице?Същото сравнение става и за самосменните.Аз лично за да определя една майка за качествена гледам преди всичко колко и при какви разходи ще ми струва нейното съэдаване.Как ще се отрази на семейството и през кой период ще мога да я използвам.Още повече не мога да съм убеден в добрите пчеларски техники използвани от майко производителите.И накрая, нали имам богат материал за опити.Собствения пчелин.Моите наблюдения също не са за отхвърляне.Само при свищевите и самосменните пчелите залагат малко маточници.А те са спрямо тях много.Няма разлика в големината на маточниците на отделните видове майки.Разликата е условна,измамна.Тя е само на пръв поглед.Защо ли пчелите залагат толкова малко маточници?Моето мнение е ,че защото са сигурни за тяхното качество.Това е ориентир за нас пчеларите.3,4 до 5,6.Повече не им трябват.Това са маточници с майки за тях.Не да са майки ,които ще отлетят с роя.Макар,че това е сигурно продължаване на рода.Роят де.Едните са за размножаване,а другите са за тях самите.На тях се залага и разчита много.Каква е вашата логика за това?