Ама колеги, вие тази сутрин пихте ли си кафето.Четете ли постовете или-не.Къде се самонавивам ,аз -лично.
![]()
Ама колеги, вие тази сутрин пихте ли си кафето.Четете ли постовете или-не.Къде се самонавивам ,аз -лично.
![]()
Кафе се пие до 9 от 9 до 11 бира , после кой каквото обичаоще едно кафе![]()
В пиринския край съм виждал пчелини от по 200 семейства и пчеларите са твърдели че вадят по 10 тона мед на година сред каманаците където са пчелите т.е. средно по 50 кила на кошер. Как да вярвам после че всички в този край вадили по 5-10 кг мед на година. И трябва ли да слагам под общ знаменател всички пчелари в пиринско в случая, както няколко страници по-назад направиха колеги. Щом си в Добруджа значи имаш високи добиви и вадиш мед които е боклук.... А понеже знам как ги вадят тези 10 т мед от камъните трябва ли на свой ред щом чуя е някой е от Пирин и веднага да казвам "А, аз вас ви знам ....".
Мога да дам и обратен пример при това личен - 2001-2002 година около пчелина 6 000 дка слънчоглед - купувах захар да храня защото пчелите щяха да умрат от глад, а край мен жълто море което не даде и капка мед ... както и преди това написах нещата са малко относителни в Добруджа има пчелари които вадят по много но има и такива които вадят и по-малко а факторите определящи това са доста...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
На каква надморска височина са тези "медоносни" камънаци колега и има ли друго освен тях. Аз съм бил с пчели на 1000м НВ и знам колко се изкарва ако разбира се не им осигуриш други "медоноси". Тази легенди че "силното семейство от камък мед ще изкара ...."
Не е важно кои какво твърди .Има статистика в мзх която казва ,че средния добив на мед в България е 18кг от семейство.И аз познавам хора който по време на медозбора казваяха ,че са извадили по 40кг но като почнахме да продаваме се оказа ,че са извадили по 12кг тая тодина ама от един кошер бил изкарал 3 магазина.
В едно състезание, винаги има пръв и последен. В пчеларското състезание- също. Няма как да се сравняват майсторите, с калфите и чираците. Но, когато последните станат първи, тогава е редно да кажат едно благодаря! Както казва Сокола- едно е да искаш, второ да можеш, трето да го направиш, а четвърто да ти го признаят! А както казва нашия форумен лидер- време е да започнем да калкулираме коректно цената на собствения си труд. Ако го правим по европейски цени и цената на меда ще се движи в тая посока. На запад, а не към Балканите! Извинете за това словоизлияние, ама ме напъна отвътре!
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Бат Тянко , обърни внимание на интервюто от 8-та минута нататък .http://bnt.bg/part-of-show/chetirina...te-v-gr-pleven
Тя статистиката е странно нещо
Статистика на МЗХ
За 2013 - пчелни семейства 541 564 / мед 10 065 тона - 21,13 кг/среден добив
за 2014 пчелни семейства 577 304 / мед 9 268 тона - среден добив 18,1 кг
Пак по статистика на пчеларския бранш
2013 година - пчелни семейства около 450 000 / мед 12 000 тона приблизително - идва около 22 кг
2014 година - пчелни семейства 380 000 / мед 11 000 тона приблизително - идва около 28-29 кг ср.добив
та къде е истината не знам...
иначе за второто изречение си е много вярно и аз познавам такива...
Ето и още малко статистика - Всички знаем цените
Реализация на пчелен мед и средни продажни цени
Директни продажби на краен потребител
2012 год. - 2 321 тона/ средна цена 5.79 лв./кг
2013 год. - 2 388 тона / средна цена 5.96 лв./кг
2014 год. - 1 867 тона /средна цена 7,08 лв.
Продажби на преработвателни предприятия
2012 - 3 704 тона / средна цена 4.06 лв.
2013 - 4 889 тона/ средна цена 4.21 лв.
2014 - 4 888 тона/ средна цена 5.01 лв.
За собствена консумация и подхранване на пчели
2012 - 2015 тона
2013 - 2142 тона
2014 - 1 710 тона
Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 21.02.2016 в 16:44.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))