Годишните разходи са около 7-8 хил. ако не правиш инвестиции.
Годишните разходи са около 7-8 хил. ако не правиш инвестиции.
Въпрос на гледна точка. И моите кошери са на баир и тая година средния добив ми е 15кг. Не съм взел нито една стотинка от държавата, не съм и искал. Лично аз предпочитам 15кг., но събиран от диви растения, които никой не е пръскал с химикали, отколкото 50кг. от пълни незнайно с какво земеделски култури.
Говоря за 200 кошера на едно място в планината.
Пазарната икономика е ЖЕСТОКА, така че недейте да очаквате милост от нея. Основното свойство на пазарната икономика е ИЗХВЪРЛЯ ОТ БИЗНЕСА тези, които не могат да се приспособят към съществуващите дадености. Самите вие също сте ЖЕСТОКИ към производителите на кошери, рамки и пчеларско оборудване, и въобще не ви пука, че повечето от тях изнемогват и някои от тях фалират. Защо тогава очаквате милост от изкупвачите? Такава няма да има, защото се свършиха глупаците на този свят.
Единственият начин човек да оцелее в пазарната икономика е ДА СЕ СТЕГНЕ ВЪВ КРЪСТА, и да започне ден и нощ да мисли КАК ДА ПОВИШИ СОБСТВЕНАТА СИ ЕФЕКТИВНОСТ. Това от години ви го разправям във форума, и ви дадох стотици добри идеи, но кой ли ме слуша ........ И после си търсите някой друг виновник за собствените си грешки .........
Разберете веднъж завинаги - или ставате високоефективни в организацията на собствения си пчеларския си труд и пчеларска технология, или е въпрос на време да бъдете изхвърлени от този бизнес. Милост не чакайте от никого.
Прав си човек но това твоето го пробвах тази година и жена ми (те жените са по пазарно ориентирани) предварително ми каза да тук е много красиво и ако извадиш мед ще е много хубав но хората който ще го купят да ли ще могат да го оценят и да направят разлика с този от 8лв. дали хората не гонят цена .
За жалост се оказа права и за мен истински Български балкански мед могат да си го позволят по заможни клиенти. Да дава господ на всички български производители на този вид мед такива клиенти. Аз нямам такива и за мен тази пазарна ниша е утопия ще пробвам и тази година и яко не извадя 15-20 кг. среден добив оставам в гората 5-6 кошера за моето семейство и как казва Слънчо - И те тека....
Прав си човек но това твоето го пробвах тази година и жена ми (те жените са по пазарно ориентирани) предварително ми каза да тук е много красиво и ако извадиш мед ще е много хубав но хората който ще го купят да ли ще могат да го оценят и да направят разлика с този от 8лв. дали хората не гонят цена .
За жалост се оказа права и за мен истински Български балкански мед могат да си го позволят по заможни клиенти. Да дава господ на всички български производители на този вид мед такива клиенти. Аз нямам такива и за мен тази пазарна ниша е утопия ще пробвам и тази година и яко не извадя 15-20 кг. среден добив оставам в гората 5-6 кошера за моето семейство и как казва Слънчо - И те тека....
Между другото Доналд Тръмп ако не бъркам човека е заложил на стока предназначена за богатите.(строителство на луксозни апартаменти с перила от златно покритие) и е успял сега е милярдер и може и да стане президент.
Ще ви кажа още едно свойство на пазарната икономика. Нека само за момент да приемем, че утре държавата или евросъюза или дори по погрешка пазарната икономика вдигне изкупната цена на меда 2 пъти. Знаете ли какво ще стане? Пак няма да забогатеете, защото сектора веднага ще бъде напъплен от десетки хиляди нови "пчелари", които ще видят големия келепир. И те моментално ще сринат цената до ниво, до което отново целия сектор ЩЕ ИЗНЕМОГВА.
Не разбирате ли, че пазарната икономика АВТОМАТИЧНО ДЪРЖИ ВСЕКИ ЕДИН СЕКТОР НА ГРАНИЦАТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО? И вътре в този сектор оцеляват НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ, на които им излиза сметката, и фалират всички останали НЕЕФЕКТИВНИ, които си мислят че някой друг им е длъжен да се грижи за бизнеса им. Запомнете го и този закон -
ЕФЕКТИВНИТЕ ВИНАГИ ОЦЕЛЯВАТ, НЕЕФЕКТИВНИТЕ ВИНАГИ ФАЛИРАТ !!!
Всичко останало са само моментни дадености. Докато има пчелари, които си пилеят времето по пчелина, мислейки си че труда им струва нула лева, ще има и мрънкащи и фалиращи пчелари. Нещата ще се оправят тогава, когато всеки един пчелар хване молива и започне добре да си прави сметката, и след това да изхвърли неефективните пчеларски операции от портфейла си. И най-важното - когато осъзнае, че никой няма да му помогне, ако той сам не си помогне.
През 20 век имаше 2 икономически системи с 0 % безработица страните който ги използваха бяха най силните но и двете пропаднаха под напора на неолибералната пазарна икономика. До миналия месец учех задочно финанси но се отказах няма време няма пари лоша година бе и неизкарах достатъчно мед .
Каква ефективост... като след няколко години системата като се взриви пак ще ви вземат парите? От електронни пари до липса на пари разликата е един бит от 1 в 0 или обратно.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))