Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1859

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    06.11.2015
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Летящите пчели са между 5 и 10% процента от всички пчели в зависимост от силата на семейството.
    Това няма как да бъде вярно. Летящите са най-малко 30%.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от 212x Виж публикацията
    Това няма как да бъде вярно. Летящите са най-малко 30%.
    Да процента би трябвало да варира в широки граници в зависимост от степента на развитие на семейството. Взех го от конкретно изследване и може да става дума за частен случай.
    http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles...ney%20Bees.pdf

Ето още нещо интересно. Само 20% от летящите пчели носят 50% от меда. И в кошера има скатавки и отличници.
    http://entomologytoday.org/2014/07/2...-if-necessary/
    Винаги може по-добре.

Потребител
    Регистриран
    06.11.2015
    Да процента би трябвало да варира в широки граници в зависимост от степента на развитие на семейството. Взех го от конкретно изследване и може да става дума за частен случай.
    http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles...ney%20Bees.pdf
    Процента може да варира като долна граница е 30%. Сметките са елементарни. През активния сезон, една пчела живее да кажем 34 дена. Айде и малко повече да е пак тази точна долна граница се запазва. От тези 34 дена, 21 дена всяка пчела е кошерна. Очевидно само през 1/3 от живота си една пчела е летяща. От тук и имаме поне 30% летящи пчели.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Колеги, броя на летящите пчели зависи от много фактори и не винаги е правопропорционален на броя на пчелите в кошера. Зависи от температурата, от пашата и така нататък. Този брой никога не е константна величина. Така , че да се съди за броя на пчелното семейство в кошера според летящите пчели и влизането им през входа за единица време е меко казано смешно. То в различни часове активността се изменя драстично.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Колеги, броя на летящите пчели зависи от много фактори и не винаги е правопропорционален на броя на пчелите в кошера. Зависи от температурата, от пашата и така нататък. Този брой никога не е константна величина. Така , че да се съди за броя на пчелното семейство в кошера според летящите пчели и влизането им през входа за единица време е меко казано смешно. То в различни часове активността се изменя драстично.
    Ооооо небеса! Най после един пост който да ме грабне. Издържан от всяка една страна. Това ти ли си, не си ли? Май не си? Браво.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ооооо небеса! Най после един пост който да ме грабне. Издържан от всяка една страна. Това ти ли си, не си ли? Май не си? Браво.

Ще те разочаровам аз съм. Аз извършвам всекидневни наблюдения и си правя анализи, това което казвам че за часове се изменя драстично го наблюдавах и днес както и през други дни многократно. Ако бях правил видео от вчерашния летеж, адаша щеще да каже че кошера ми има половин ДБ рамка пчели, ама няма как да е така.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Ще те разочаровам аз съм.
    От кога чакам да се появи истинския василевс и да говори нормално и вярно. Ха дано се задържиш такъв за по - дълго време, а не както започна с образа на о....... няма да го пиша.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от 212x Виж публикацията
    Процента може да варира като долна граница е 30%. Сметките са елементарни. През активния сезон, една пчела живее да кажем 34 дена. Айде и малко повече да е пак тази точна долна граница се запазва. От тези 34 дена, 21 дена всяка пчела е кошерна. Очевидно само през 1/3 от живота си една пчела е летяща. От тук и имаме поне 30% летящи пчели.
    Понякога очевидните неща не се оказват много верни. Наистина малко странно, но намерих още едно по обобщено изследване с почти същите резултати. Сравнение на летящите пчели между африкански и европейски пчели. Процентите пак са до 10%.
    https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00890686/document
    Може би това, че пчелата е стара не означава непремено че е летяща и носи нектар. Не знам, странно наистина.
    Винаги може по-добре.

Забранен
    Регистриран
    21.06.2015
    Пчеларски район
    Златоград
    Понякога очевидните неща не се оказват много верни. Наистина малко странно, но намерих още едно по обобщено изследване с почти същите резултати. Сравнение на летящите пчели между африкански и европейски пчели. Процентите пак са до 10%.
    https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00890686/document
    Може би това, че пчелата е стара не означава непремено че е летяща и носи нектар. Не знам, странно наистина.
    Според моето скромно мнение истината се корени в последното ти изречение. При необходимост старата пчела летяща става кошерна и обратното млада кошерна става летяща в зависимост къде е необходим ресурс в кошерната работа или външната работа на пчелите по осигуряване на притока на храна. Кое диктува необходимостта това са различните фактори, които съм изброил в долния си пост.

Потребител
    Регистриран
    06.11.2015
    Покрай тази насока на разговора почвате ли да долавяте защо ЯК/АК е доста правилен кошер?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •