Колегата пуснал темата да напиши какво е предприел и какво е постигнал, че много съвети получи![]()
Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 16.02.2016 в 06:02. Причина: Почистване
Здравейте,
Рости, не мога да ти дам съвет! Смятам, че си доста "напред". Чета това което си писал с интерес и внимателно.
Много съвети ти се дадоха от опитни колеги, сблъсквали се с този проблем.
Мое мнение: Ако прецениш, постъпи по три различни начина. Така и ти ще си наясно кой работи, пък и за всички нас ще е полезно.
Поздрави, и успех. Дано и трите да оцелеят! Г. Георгиев
Според мене проблемът е чисто психологически. Ако на най-слабите семейства се гледа просто като на РЕЗЕРВНИ МАЙКИ, то тогава няма проблем. Просто тези майки се вземат и се използват по предназначение, а именно да се придадат на изпадналите в беда силни семейства. Естествено няма гаранция за 100%-ово приемане на тези майки, но това е част от пчеларския занаят.
Ако Ростислав си имаше истински резервни майки, пак щеше да стои дилемата как те да бъдат използвани в случай на нужда. Такива явно няма, но има семейства, които са с ранг на резервни майки. При това положение какво има да му мисли? Всъщност според мене въпросът на Ростислав е следния:
Как зимно време се придава резервна майка?
Според мене отговорът е: Ами каккто се придава и през лятото - в кутийка с храна и малко пчелички около майката.
Поне аз лично не мога да се сетя за нещо по-специално, което да трябва да се предприема през зимата. При всички случаи трябва да се проекспериментира и ще сме благодарни някой да ги направи тези експерименти и да публикува резултатите във форума.
Всъщност истинския въпрос е ИМА ЛИ НУЖДА ОТ РЕЗЕРВНИ МАЙКИ, след като дори и да ги има, пчеларя пак не смее да унищожи техните семейства, за да спаси други по-силни такива.
За мене лично аз отдавна съм си решил какво трябва да се прави през зимата със слабите семейства и със семействата - търтовки. Отговорът е - НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ. Оставяме ги на произвола на съдбата (е все пак се хранят наравно с останалите), а напролет въобще не им се церемоним - обединяваме слабите с вестник и да си се оправят сами.
По това време семейство останало без майка се поставя върху друго с вестник.Досега няма проблеми с присъединяването.
Според мен е задължително да има резервни майки, във всеки пчелин.Колкото повече, по-добре.Пак според мен, това че нищо не се прави с търтовките е грешка.Те са жертва на разграбване още при първото затопляне.Какви са рисковете при кражба е ясно на всеки.Аз се стремя да направя осведомителен преглед, колкото може по-рано и веднага да взема мерки за оправяне на нередностите.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))