Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 41 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 404
    Цитат Първоначално публикувано от iliew Виж публикацията
    Това го правя през активния сезон и мислех да го предложа, но ме тревожат ниските температури вечер и дали ще се справят без храна с тях.
    Температурите са положителни, а и за 24 часа няма да умрат, само ще изгладнеят и ще се нахвърлят на меда в отводките. Докато се заситят и миризмата им ще се уеднакви.
    Не съм го правил никога по това време, защото не ми се е налагало, но точно така бих постъпил аз.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Не съм го правил никога по това време, защото не ми се е налагало, но точно така бих постъпил аз.
    По добре и ти послушай тези които са го правили.Два дни с това се занимавам, а не ми е и сефте.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    По добре и ти послушай тези които са го правили.Два дни с това се занимавам, а не ми е и сефте.
    Сподели резултатите да разберем дали ти се е получило обединението.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Колегата пуснал темата да напиши какво е предприел и какво е постигнал, че много съвети получи
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 16.02.2016 в 06:02. Причина: Почистване

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Рости, не мога да ти дам съвет! Смятам, че си доста "напред". Чета това което си писал с интерес и внимателно.
    Много съвети ти се дадоха от опитни колеги, сблъсквали се с този проблем.
    Мое мнение: Ако прецениш, постъпи по три различни начина. Така и ти ще си наясно кой работи, пък и за всички нас ще е полезно.

Поздрави, и успех. Дано и трите да оцелеят! Г. Георгиев

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Според мене проблемът е чисто психологически. Ако на най-слабите семейства се гледа просто като на РЕЗЕРВНИ МАЙКИ, то тогава няма проблем. Просто тези майки се вземат и се използват по предназначение, а именно да се придадат на изпадналите в беда силни семейства. Естествено няма гаранция за 100%-ово приемане на тези майки, но това е част от пчеларския занаят.

Ако Ростислав си имаше истински резервни майки, пак щеше да стои дилемата как те да бъдат използвани в случай на нужда. Такива явно няма, но има семейства, които са с ранг на резервни майки. При това положение какво има да му мисли? Всъщност според мене въпросът на Ростислав е следния:

Как зимно време се придава резервна майка?

Според мене отговорът е: Ами каккто се придава и през лятото - в кутийка с храна и малко пчелички около майката.

Поне аз лично не мога да се сетя за нещо по-специално, което да трябва да се предприема през зимата. При всички случаи трябва да се проекспериментира и ще сме благодарни някой да ги направи тези експерименти и да публикува резултатите във форума.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Всъщност истинския въпрос е ИМА ЛИ НУЖДА ОТ РЕЗЕРВНИ МАЙКИ, след като дори и да ги има, пчеларя пак не смее да унищожи техните семейства, за да спаси други по-силни такива.

За мене лично аз отдавна съм си решил какво трябва да се прави през зимата със слабите семейства и със семействата - търтовки. Отговорът е - НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ. Оставяме ги на произвола на съдбата (е все пак се хранят наравно с останалите), а напролет въобще не им се церемоним - обединяваме слабите с вестник и да си се оправят сами.

Наблюдател
    Регистриран
    23.01.2015
    По това време семейство останало без майка се поставя върху друго с вестник.Досега няма проблеми с присъединяването.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Всъщност истинския въпрос е ИМА ЛИ НУЖДА ОТ РЕЗЕРВНИ МАЙКИ, след като дори и да ги има, пчеларя пак не смее да унищожи техните семейства, за да спаси други по-силни такива.

За мене лично аз отдавна съм си решил какво трябва да се прави през зимата със слабите семейства и със семействата - търтовки. Отговорът е - НИЩО НЕ СЕ ПРАВИ. Оставяме ги на произвола на съдбата (е все пак се хранят наравно с останалите), а напролет въобще не им се церемоним - обединяваме слабите с вестник и да си се оправят сами.
    Според мен е задължително да има резервни майки, във всеки пчелин.Колкото повече, по-добре.Пак според мен, това че нищо не се прави с търтовките е грешка.Те са жертва на разграбване още при първото затопляне.Какви са рисковете при кражба е ясно на всеки.Аз се стремя да направя осведомителен преглед, колкото може по-рано и веднага да взема мерки за оправяне на нередностите.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    и веднага да взема мерки за оправяне на нередностите.
    То всеки прави така, но кажи как, начина ти, способа ти на работа? За да хванем и ние малко от маята.

Страница 18 от 41 ПърваПърва ... 8161718192028 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •