Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 15 от 41 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 141 до 150 от общо 404
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Четох в един съвеЦки учебник по "пчеловодство", че в промишленото пчеларство е нецелесъобразно да се "оправят" търтовъчни семейства......подпушват се здраво, за да се насмучат с мед, и се стръскват на края на пчелина в-у платно....и после пчелите се разлетявали по съседните кошери.
    Това става за лятото....през активното време. Аз съм го правил. Сега май не е много удобно за тръскане.....

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Пусто му и любопитство.
    Принудих те, да дадеш аргументиран отговор на питащия, какъвто аз не мога да дам.
    Нека пробва това, което предложих, пък после да пише за резултата, защото няма да има полза от търтовките, както и от слабите отводки, пък тогава да съдим "Кой крив, кой прав. А?
    Няма крив или прав. Някои семейства ще приемат все пак майките. Знаеш, че 100% гаранции няма. Но в повечето случаи ще убият майките, а и както казва колегата - семействата без майки са по - силните и това ще се получи. Но и аз си задавам въпроса - Защо все пак пита, като е доста на ТИ с пчелите? Изпитва ни.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Задължително ще проверя още веднъж за майки, защото търтиевото пило е снесено концентрирано на една пита от двете страни в кръг с диаметър 6-7 см. Изглежда така сякаш е снасяно от майка-търтовка. Има вероятност обаче да е снасяно разхвърляно а пчелите да са почистили яйцата които на са в центъра на кълбото което се образува вече и за това сега аз да виждам така компактно снесено пило.
    Стръскване в близост до пчелина някак не ме устройва, защото кошерите са по двойки и 90% от стръсканите ще се приберат в съседния. Може да се получи същия ефект като обединяване.
    Определено майките сега са най-ценни в това спор няма и за това ме е страх ама в крайна сметка ако не се появи някакво готино предложение ще рискувам една майка в името на експеримента.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Нееееее не ви изпитвам в никакъв случай.
    Наистина не знам как да постъпя и не се срамувам да си призная.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Задължително ще проверя още веднъж за майки, защото търтиевото пило е снесено концентрирано на една пита от двете страни в кръг с диаметър 6-7 см. Изглежда така сякаш е снасяно от майка-търтовка. Има вероятност обаче да е снасяно разхвърляно а пчелите да са почистили яйцата които на са в центъра на кълбото което се образува вече и за това сега аз да виждам така компактно снесено пило.
    Стръскване в близост до пчелина някак не ме устройва, защото кошерите са по двойки и 90% от стръсканите ще се приберат в съседния. Може да се получи същия ефект като обединяване.
    Определено майките сега са най-ценни в това спор няма и за това ме е страх ама в крайна сметка ако не се появи някакво готино предложение ще рискувам една майка в името на експеримента.
    Ако нямаха яйца може би щеше да се получи номера, на след като ги има - забрави.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Нееееее не ви изпитвам в никакъв случай.
    Наистина не знам как да постъпя и не се срамувам да си призная.
    Ето тук ти стискам ръката.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас

Майката задължително покрита с мрежеста клетка със свои пчели , с участък мед.Няма да бързаш да я пускаш.Аз така ги оправям.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ако нямаха яйца може би щеше да се получи номера, на след като ги има - забрави.
    Ако има майка търтовките снасят ли?

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Раздели търтовките, по половин търтовка на слаб кошер с майка......ще им изравниш силата.....

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Раздели търтовките, по половин търтовка на слаб кошер с майка......ще им изравниш силата.....
    То туй да не е кило боб.

Страница 15 от 41 ПърваПърва ... 5131415161725 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •