Няма крив или прав. Някои семейства ще приемат все пак майките. Знаеш, че 100% гаранции няма. Но в повечето случаи ще убият майките, а и както казва колегата - семействата без майки са по - силните и това ще се получи. Но и аз си задавам въпроса - Защо все пак пита, като е доста на ТИ с пчелите? Изпитва ни.![]()
Задължително ще проверя още веднъж за майки, защото търтиевото пило е снесено концентрирано на една пита от двете страни в кръг с диаметър 6-7 см. Изглежда така сякаш е снасяно от майка-търтовка. Има вероятност обаче да е снасяно разхвърляно а пчелите да са почистили яйцата които на са в центъра на кълбото което се образува вече и за това сега аз да виждам така компактно снесено пило.
Стръскване в близост до пчелина някак не ме устройва, защото кошерите са по двойки и 90% от стръсканите ще се приберат в съседния. Може да се получи същия ефект като обединяване.
Определено майките сега са най-ценни в това спор няма и за това ме е страх ама в крайна сметка ако не се появи някакво готино предложение ще рискувам една майка в името на експеримента.
Нееееее не ви изпитвам в никакъв случай.
Наистина не знам как да постъпя и не се срамувам да си призная.
Раздели търтовките, по половин търтовка на слаб кошер с майка......ще им изравниш силата.....
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))