Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 2387

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    31.03.2015
    Пчеларски район
    плевен
    Добре гледаните кошери, са в това положение .Тези пчелари, които работят по природният календар са в това положение .Имало е години в които майките не спират да снасят .Прашец и нектар до 29 декември ! В книгите пише че ще храним след Зарезан .Не знам какво ще остане вътре .Една стара приказка ??? ТОВА КОЕТО ГО ПИШИ ПО КНИГИТЕ НЕ СЕ РАЖДА ПО ПОЛЕТО !!!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Добре гледаните кошери, са в това положение .Тези пчелари, които работят по природният календар са в това положение .Имало е години в които майките не спират да снасят .Прашец и нектар до 29 декември ! В книгите пише че ще храним след Зарезан .Не знам какво ще остане вътре .Една стара приказка ??? ТОВА КОЕТО ГО ПИШИ ПО КНИГИТЕ НЕ СЕ РАЖДА ПО ПОЛЕТО !!!!!
    И сега го има това със постоянно снасящите майки!
    Колкото до книгите сега времето и природата се измениха от преди. А и тогава е нямало толкова пчелари, били са малко и не им е минавало през акъла да вадят мед от плодника ...затова е писано да се храни след ....Зарезан

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Според мен пашата определя кога да храниш и целите на пчеларя за сезона. Само преди 2 години започвах да храня след началото на март, но тогава землището не беше 45% рапица както тази.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от мухозол Виж публикацията
    Добре гледаните кошери, са в това положение .Тези пчелари, които работят по природният календар са в това положение .Имало е години в които майките не спират да снасят .Прашец и нектар до 29 декември ! ....
    При последното затопляне при мен само в нуклеусите от някои линии имаше пило, даже беше люпещо се. Редовните семейства.... в един единствен открих прясно снесени яйца колкото педя, другите просто имаха празни и полирани килийки. В същото време видях един единствен цъфнал бадем, а останалите бяха сериозно напъпили, земята пък беше постлана с минзухари. Точно това ме учудва, че на снимките има пило толкова рано.

Моят опит досега е такъв, че раноснасящите майки при мен почти винаги са изоставали в развитието си в ранна пролет.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    При последното затопляне при мен само в нуклеусите от някои линии имаше пило, даже беше люпещо се. Редовните семейства.... в един единствен открих прясно снесени яйца колкото педя, другите просто имаха празни и полирани килийки. В същото време видях един единствен цъфнал бадем, а останалите бяха сериозно напъпили, земята пък беше постлана с минзухари. Точно това ме учудва, че на снимките има пило толкова рано.

Моят опит досега е такъв, че раноснасящите майки при мен почти винаги са изоставали в развитието си в ранна пролет.
    Помниш ли преди време като ми писа за едни пчели които носят прашец през февруари докато вали сняг какво ти отговорих? Между другото Ранди Оливър наскоро пусна много интересна серия от постове за прашеца и пергата.

В един чужд форум където се обсъждаха рецепти за подхранване един участник даде следната теза. "Не е ли по-добре вместо да инвестираме в най-добрата диета да инвестираме в пчела която реагира най-добре на текущата диета." Тогава ми направи впечатление, но идеята ми се стори абсурдна.
    Днес при прегледа на един от кошерите си казах, ами ако всички бяха като този? Веднага се сетих за горния цитат и му разбрах смисъла.

П.С. Ето още един критерий за селекция, ефективен метаболизъм и способност за превръщане на изкуствена диета в пчелно млечице. Кой знае някой ден може да измислят пчела която яде брашно и носи мед с което всички ще отидем по дяволите
    Винаги може по-добре.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •