Колеги.
За изминалите дни получих няколко запитвания на лични и по мел относно технологията на ВЕНЕР и предполагам, че е свързано с написаното от мен по темата за рошфусовия корпус.
Първо искам да изясня, че Рошфусовата технология е предложена от американеца Herman Rauchfuss и има общо с Венер до толкова, че той масово я е използвал и леко я е модифицирал(като предлага да се отстрани старата майка), което пък до някъде обезсмисля самата технология.

Що се отнася, до системата на Венер - съжалявам, че ще разочаровам колеги, но моя опит да работя по тази система не се увенча с успех и за сега съм я изоставил.

За моите условия:
1. Наличие на ройливи майки.
2. Наличие на ранна паша (рапица, която е почти месец).
3. Либса на евтина захар (за бързо запълване на полукорпуса, след като го изпразня след рапицата)
Пчеларстването ми по технологията на Венер се оказа не удачно, (не казвам, че е невъзможно), - Но след като отпадна нейното основно предимство с малко работа, доста мед! - (при мен се оказа, че работата е много, а ползата малко).

Поради това в движение се наложи да се преустройвам и сега работя и мисля че ще работя по система доста близка до ПЕЛЕТОВАТА СИСТЕМА и нямаща нищо общо с Венер.

Освен това от някои сръбски, македонски или хърватски сайтове(съжалявам, че не помня точно от къде) имам информацията, че след смъртта на Венер, синът му(който го наследява) се е отказал от използването на тази система

Иначе книгата е много хубаво написана, добре обяснено и изглежда логично.
Мисля, че колегите пчелари с по-малко опит не трябва да се хвърлят изцяло на тази система, а най-добре първо да я пробват с няколко кошера и да решат за себе си.

valaz написа:
При работа по системата на Венер не успях да напълня полукорпусите, преди цъфтежа на рапицата. Рапицата цъфна и ще трябва да вадя и меда от полукорпуса заедно с меда от медовия корпус, когато ги напълнят. Венер не е имал рапица, когато е писал книгата.

yuri написа
Ама е имал захар.
Би било добре колега, който е работил успешно по тази система да сподели какво и как.
Пък и да поспорим (през тези няколко зимни месеца му е времето).

ПС.
Относно появилата се информация, че в пчелните семейства има по 1-2 пити и с доста пило, искам да заявя, че вчера 17 Декември между 14 и 15 чеса при температура 14°C и променливо слънчево време направих проверка в 6 бр. от най-силните си семейства.
В нито едно нямаше пило или яйца, но кълбото е доста рехаво.
Аз съм от Хасково, сравнително доста на юг и би могло да се предполага, че при мен е доста по-топло.
Пило няма колеги – НЯМА!