Здравейте ,малко отсъствах!Но сега ще пиша за мнението ми за роевите майки и тези от самосмяна.
Роене!Толкова познато понятие.Толкова нежелано явление.Но всичко опира до....опит и знание.Как стоят майките в него.Това е много важно обстоятелство.И момент.Как до вчера пчелите са се грижили за тях ,а вече те не са на почит.Къде мислите стои майката ,когато семейството се готви за роене?В най-крайната пита.Там я държат пчелите.Далеч от маточниците.От бъдещето.Какви са техните качества?Според мен не са еднакви на всички от заложените.Старата майка усилено осеменява всички празни места по питите,защото ще трябва да спре за известно време.Това е причината на това осеменяване бясно.Маточниците се залагат почти по едно и също време.Но има и такива -резерви.Заложени дълго след първите.Почти месец време отнема на семейството да се подготви за този процес.Много ,изключително много пчели са спрели работа в очакване за важния момент-да напуснат гнездото.Семейството почти не се забелязва кога променя поведение.Тихо и ритмично.Така са те.Само проверката дава ясен отговор.
Описвам това ,защото трябва да уточним някои неща в произвеждането на майките от пчелите.Много малко пчели участват във грижите и работата по отглеждането на пилото ,а и на маточниците.Въпреки ,че имаме силно семейство.Според мен е заблуда ,че като е силно то има изключителни грижи за маточниците.Повечето пчели са блокирани в очакване.Те ще работят на друго място.Старите майки осеменяват със същите яйца и маточните чашки.Понеже осеменяват наред,те не пропускат и заложените от пчелите основи за маточници.След като си свърши работата майката се блокира на крайна пита.Всичко е приключило ,освен едно-излюпването на първия маточник.Навън е пролет и кипи от живот.Нектара е в изобилие.Пчелите кърмачки са все по-малко.Едва успяват да се грижат за всичкото пило.Маточниците изглежда са Запечатани.Но дали от подбудата -необходимост или Защото са пълни с яйца,това не мога да отговоря.Мисля,че е второто.Маточните чашки са капани за яйца,така мисля.Мисля също ,че няма майка която доброволно да напусне гнездото.Това е принуда-от пчелите.Става въпрос за процеса Роене.Вкупом те я увличат със себе си.И тя ,...отлита.Те също посочват мястото на захващане на роя.И тя се Прилепва към тях.
Описвам роенето ,за да обясня,че пчелите не полагат такива чак грижи за тези маточници,респективно и за тези яйца.Не смятам,че те са от високо качество.Поне за нашите разбирания.И нашите очаквания.Въпреки всичко те ги харесват.И живеят с тях.Или имат своите специфични сетива с които ги определят за прекрасни?Ако е така ,можем спокойно да им се доверим в избора на която и майка да е от видовете.Никой от нас не притежава техните сетива.Нямаме право да ги определяме изобщо.Това решават те-ПЧЕЛИТЕ.Само ние ги определяме като видове.За тях те са просто майки.Когато решат да я сменят ,това не значи ,че е лоша.Това значи че има опасност за семейството.Но може и да е болна.Затова и да има смущения в осеменяването.Може и да не е добре оплодена.Пчелите усещат такива работи.Това също не значи ,че е лоша.Противя се на колеги ,които определят по цвят и големина качеството на тези същества.Практиката показва друго.А това е нещо съществно.
Самосмяната,това е друго нещо.Това са други обстоятелства.И тогава поведението и грижите са други.Причините са най-различни.Като почнем от физиологическото състояние на майката и стигнем до периода ,когато се прави.Случайността не е чужда на пчелите.Често тя е причина за промени в семейството.Но каквито и да са причините, тогава пчелите са най-грижовн и най -внимателнис маточниците.За тях те са бъдещето ,билет за живота.Тогава нещата са други.Като орлици те пазят маточниците.Жилят здраво ,ако приближиш пита с маточник.Така както го правят с пита с майка.Самото поведение е показно.За мен това е от значение.Кога правят самосмяна пчелите?През кои месеци най-вече.Ами според мен най-често през март и април.Това е специален за тях период.Говоря за тяхното естествено чувство за самосмяна.Не принусдителното,от нас осакатяване.Дори като сравним тези примери и факти ,стигаме до извода , че пчелите сменят сами майка само в критични и екстремални ситуации.Не трябва повече да подлагаме под съмнение този Факт.При всички случаи майките са от най-високо качество.Сравнете обстоятелствата м/у роевите и самосменните и ще разберете,че съм прав.Пълна противоположност.На всичко.Моят извод за качествата на тези майки, съвпада с тези факти.
За мен и според мен най-некачествените майки са Прехвалените.Също не добре проверените на практика заложби на майките.Ако една е проверена и е задоволила нуждите на семейството,то тя е отлична.Другото е просто наши амбиции.wink;

wink;
Цитат