Наличието на спори на нозема, не е причина за заболяването и смъртноста. Както Дони твърди а и аз го подкрепям тя е по-скоро симптом.
Наличието на спори на нозема, не е причина за заболяването и смъртноста. Както Дони твърди а и аз го подкрепям тя е по-скоро симптом.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Ааааа - забравих. Пчелите през зимата умират от глад, а не от студ. Няма акари, няма и други причини. Това пак според "разбирачите" от форума с коефициент на интелигентност, близък до абсолютната нула.![]()
Матеев, твърдиш че си почнал да забравяш? Това не го вярвам! Всяко правило си има изключения, които го опровергават. А ако тука си говорят само разбирачите щеше да е мъртвило.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Според мен това е нозема.Аз имах същият проблем миналата година,умрелите ми семейства изглеждаха по същият начин,мокри с много малко пчела по дъната. Изпратих проби на проф.Вълчовски оказа се церана с два вироса.Най-важното което трябва да направиш е да затвориш плътно кошерите за да не влизат други пчели.
Малеееее как се осмели да кажеш, че са ти измрели пчелите. Ей сега те разкъсаха, както писаха преди няколко поста, вината е изцяло твоя, ти за просветените по-добре да беше станал овчар отколкото пчелар. Така се коментираше миналата година хората който имаха загуби, без значение дали пчеларстваш от двадесет години или от една. Соларис правилно сподели, че всяка година това се повтаря на различни места, но мълчанието от страх за предстоящето оплюване от колеги е разбираемо.
Аз патих 2014г. от Екостоп добре че на време видях какво става и успях до зимата да ги стабилизирам. Много колеги се оплакват от него, като цяло от тимола. За мен това е пречената много акари които са донесли болест и до там.
Съжалявам за кошерите и бързо въстановяване.
Когато има 100% смрътност обикновенно се мисли или за натравяне или за заразно заболяване .При паразитните заболявания 100% няма за кратък период от време но акара способства за появата на вирусни заболявания.Интересно е дали на другия пчелин който няма смрътност дали е мешал пчелите с този дали е използвал един и същ инвентар и пити дали е купувал пчели и майки от друго място. Защото тук ако имаме вароатоза и само вароатоза човека може да си използва питите но ако имаме заразно заболяване е рисково.По горе се спомена че наличието на спори на нозема не е причина за заболяване да найстина е така но тука също като при акара се прави тест тоест изчислява се броя на спорите.
А Вароатозата е голяма напаст роднина пчелар в Канада ми каза че миналата година са купували пакети от Австралия след тест наистина не са имали кърлежи но в края на лятото след тест вече са били опаразитени при положение че са били на километри от други пчелини .И аз се замислих че при километри отстояние се заразяват то какво остава тук където кошерите са ни нагъчкани един до друг. И щом се заразяват с акари значи се заразяват и с други неща.Мойте пчели са накрая на селото но пролет като цъфне едно растение на му знам името местните го наричат некакви си гащи петльови ли бяха не знам ама на цялото село идват пчелите и пасат като овци няма къде да стъпиш от пчели .
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))