Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 7 от 23 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 61 до 70 от общо 225
    VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Наличието на спори на нозема, не е причина за заболяването и смъртноста. Както Дони твърди а и аз го подкрепям тя е по-скоро симптом.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ааааа - забравих. Пчелите през зимата умират от глад, а не от студ. Няма акари, няма и други причини. Това пак според "разбирачите" от форума с коефициент на интелигентност, близък до абсолютната нула.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Матеев, твърдиш че си почнал да забравяш? Това не го вярвам! Всяко правило си има изключения, които го опровергават. А ако тука си говорят само разбирачите щеше да е мъртвило.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Според мен това е нозема.Аз имах същият проблем миналата година,умрелите ми семейства изглеждаха по същият начин,мокри с много малко пчела по дъната. Изпратих проби на проф.Вълчовски оказа се церана с два вироса.Най-важното което трябва да направиш е да затвориш плътно кошерите за да не влизат други пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    Според мен това е нозема.Аз имах същият проблем миналата година,умрелите ми семейства изглеждаха по същият начин,мокри с много малко пчела по дъната. Изпратих проби на проф.Вълчовски оказа се церана с два вироса.Най-важното което трябва да направиш е да затвориш плътно кошерите за да не влизат други пчели.
    Някои помним. Как са тази година?Може да споделиш и нещо по-конкретно.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Има две възможни първопричини, които са предпоставка за 99% от зимната смъртност - НОЗЕМА или АКАР. И за двете си има профилактични мероприятия, но кой ли ги спазва. Особенно акара - той е по-значимата причина от двете.

Аз 10 пъти се опитах да кажа във форума, че препаратите за третиране на акар са НЕНАДЕЖДНИ и че всеки един пчелар трябва да направи ТЕСТ ЗА ОПАРАЗИТЕНОСТ след третирането. Не може да се вярва на антивароатозните препарати, още повече че РЕЗИСТЕНСТНОСТ се получава много лесно към всеки един от тях.

Също така 100 пъти обясних във форума, че подложната табла не се явява НИКАКЪВ ИНДИКАТОР. Тя показва колко акари са умрели, но не показва КОЛКО АКАРИ СА ОСТАНАЛИ В КОШЕРА. Това е елементарна истина, която може да бъде разбрана от всеки един първокласник, но по неведоми причини много от пчеларите не я разбират. В резултат на това темите за тестовете за опаразитеност бяха оплюти от "големите разбирачи" във форума, логиката на които беше на елементарно първобитно ниво. Резултата от дейноста на "разбирачите" го виждате сега - на хората им мрат семействата от много акар, и те се чудят как това е възможно.

Ситуацията ще се подобри само тогава, когато големите "разбирачи" си извадят главата от пясъка и се опитат да си поразмърдат малко сивото вещество. И ако едно нещо не го разбират, поне да престанат да плещят глупости из форума, защото от техните глупости страдат техните колеги.

Съжалявам за грубите думи, но това го мисля наистина. Докато простотията вилнее в този форим, много хора има да страдат не само сега, но и за в бъдеще.

А сега по-конкретно:
    Единственият начин да се разбере дали третирането за акар е успешно е да се направи ТЕСТ ЗА ОПАРАЗИТЕНОСТ. Този тест представлява вземане на проба от 100-200 пчели, упояването им с азот или с диетилов етер, и след това преброяване на акарите. Ако този тест не си го направил, можеш да се сърдиш само на себе си или на "разбирачите" от форума, логическите функции на които са на нивото на деца от детската градина.
    Следователно да разбираме, че който не се е вслушал в съветите ти, е сбъркал и скоро време е приключил с пчеларството.
    За статистиката - Хайде, нека всеки, който е направил въпросния тест си каже.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от georgi rumenov Виж публикацията
    Малеееее как се осмели да кажеш, че са ти измрели пчелите. Ей сега те разкъсаха, както писаха преди няколко поста, вината е изцяло твоя, ти за просветените по-добре да беше станал овчар отколкото пчелар. Така се коментираше миналата година хората който имаха загуби, без значение дали пчеларстваш от двадесет години или от една. Соларис правилно сподели, че всяка година това се повтаря на различни места, но мълчанието от страх за предстоящето оплюване от колеги е разбираемо.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от AlSab Виж публикацията
    Акар нямат почти никак. Имал съм проблеми с акара, но на друг пчелин. В този пчелин не съм имал проблем. Третирам с Екостоп и Варостоп.
    Как да разпозная ноземата? Кошерите нямат кафяви петна/точки нито питите.
    Аз патих 2014г. от Екостоп добре че на време видях какво става и успях до зимата да ги стабилизирам. Много колеги се оплакват от него, като цяло от тимола. За мен това е пречената много акари които са донесли болест и до там.
    Съжалявам за кошерите и бързо въстановяване.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Когато има 100% смрътност обикновенно се мисли или за натравяне или за заразно заболяване .При паразитните заболявания 100% няма за кратък период от време но акара способства за появата на вирусни заболявания.Интересно е дали на другия пчелин който няма смрътност дали е мешал пчелите с този дали е използвал един и същ инвентар и пити дали е купувал пчели и майки от друго място. Защото тук ако имаме вароатоза и само вароатоза човека може да си използва питите но ако имаме заразно заболяване е рисково.По горе се спомена че наличието на спори на нозема не е причина за заболяване да найстина е така но тука също като при акара се прави тест тоест изчислява се броя на спорите.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    А Вароатозата е голяма напаст роднина пчелар в Канада ми каза че миналата година са купували пакети от Австралия след тест наистина не са имали кърлежи но в края на лятото след тест вече са били опаразитени при положение че са били на километри от други пчелини .И аз се замислих че при километри отстояние се заразяват то какво остава тук където кошерите са ни нагъчкани един до друг. И щом се заразяват с акари значи се заразяват и с други неща.Мойте пчели са накрая на селото но пролет като цъфне едно растение на му знам името местните го наричат некакви си гащи петльови ли бяха не знам ама на цялото село идват пчелите и пасат като овци няма къде да стъпиш от пчели .

Страница 7 от 23 ПърваПърва ... 5678917 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •