Цитат Първоначално публикувано от Бандит Виж публикацията
Благодаря за отговорите ,задължително ли е регистрирането ? Планът ми е следния 5 кошера(тук се чудя готови или от отводки) ще ги развивам да могат да презимуват (докато се образовам още) и догодина ако се чувствам готов ще им увелича бройката с още 5-6 (за подвижната паша също се замислих ,но докато не съм на някакво средно ниво не ми се рискува). Мисля да ги развия до 30-40 и тогава да вадя мед (това правилно ли е ? , а сега от първата година може ли да извадя 3-4 бурканчета мед за лична употреба). Четох някъде че обърнати прелки на север повишавали работния ден на пчелите с по 1 час сутрин и вечер ,нещо да споделите по този въпрос ? .Някакви други съвети да дадете ?.
Здравей,

Това с прелките Матеев го е обяснил много добре. По принцип: Преобладаващият вятър е от север (при мен). Не е препоръчително вятърът да духа директно в прелката. Става течение, при студен вятър, доста зле! Прелката, в литературата пише, че трябва да е обърната на ИЗТОК. Така сутрин като изгрее слънчо пчелите излизат по рано.НО....... това зависи от много неща, примерно колко е силно семейството в кошера.При силно семейство, ще излизат по-рано, и ще работят по-до късно. Извода какъв е, да се стремим винаги да имаме силни с-ва.
Дали ще гледаш 5, или 50 семейства, ще трябва да вадиш мед! Ако го докараш до там! Ако купиш презимували семейства, ще имаш възможност да извадиш мед и от по-ранни паши. Ако вземеш отводки, първо ще трябва да ги развиеш, и мед евентуално от слънчоглед.
Питаш за други съвети, АМИ ФАНИ ДА ЧЕТЕШ! Купи си книги, чети темите във форума от край до край! Така ще ти стане ясно с какво искаш да се захванеш.
Има и вестници!

Поздрави, и не се отказвай! НЕМА ЛЕСНО! НЯМА КАК ДА ТИ ОБЯСНИМ ВСИЧКО! Г. Георгиев