Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 224 от 683 ПърваПърва ... 124174214222223224225226234274324 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,231 до 2,240 от общо 6828
    Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Това ми е първата зима откакто се занимавам с пчеларство. Сам си ги зазимих и сега това което права е по усет, а не от опит или от разбиране. При отварянето пчелите не бяха на кълбо бяха на всичките пити. На пролет ще кажа какво е станало за да може други като мен да не правят тази грешка, ако е било грешка. Благодаря на всички ви за отговорите.
    Споко приятел. сега времето беше хубаво 3-4 дни. Стига верно да не си преместил някоя пита с пило, всичко друго добре си направил.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Към Слънчо,
    Май така излиза, като гледам накъде отлитат пчелите крадци, а другите ми семейства в 16 часа следобед си кротуват. Не е трудно да се разбере.
    На комшията - едри и летят до късно, а твоите си кротуват. Филимонов, нещо не ми се връзва случката.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    При 18 градуса плюс, няма как да не са из целия кошер. Работят миличките, пренасят мед, ходят за вода и прашец.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Споко приятел. сега времето беше хубаво 3-4 дни. Стига верно да не си преместил някоя пита с пило, всичко друго добре си направил.
    До колкото разбрах от написаното от колегата npachovski той е преместил гнездото с празните пити на мястото на пълните пити. Всъщност нищо не е направил. Все едно е завъртял кошера на 180 градуса.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    На комшията - едри и летят до късно, а твоите си кротуват. Филимонов, нещо не ми се връзва случката.
    Моите си имат храна и не нападат слаби семейства..., това имах в предвид.
    Представи си една редица от десетина кошера и само пред нападнатия има летеж и то в късния следобед и пчелите, които излитат отиват по посока на съседния пчелин... В интерес на истината, по обед когато всички семейства се облитаха и летяха насам натам, нормално е да не забележиш, че има нападение....

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Моите си имат храна и не нападат слаби семейства...
    При пчелите няма сити или гладни. Когато има нещо за прибиране всички са в действие. Дори силните са тези които ще вилнеят.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Може, просто споделих до какъв извод стигнах след проведеното разследване.
    Но честно да ти кажа, не съм съгласен с написаното от теб. Или може би означава, че всичките ми семейства са слаби.... но пък не са нападнати, може би са средни по сила.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Може, просто споделих до какъв извод стигнах след проведеното разследване.
    Но честно да ти кажа, не съм съгласен с написаното от теб.
    Кажи защо не си съгласен. Аз това чакам от един час.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    Колеги,моля дайте предположения,ситуацията е следната:
    отивам днес на пчелина и гледам около един кошер рояк пчели от всички страни,оказа се нападение,бяха изкарали почти всичкия мед и крадците почнали апифондата,която си стоеше почти непокътната.Подмор в кошера почти нямаше-имаше малко по дъното,но в рамките на нормалното.Стар кошер бе и имаше на едно две местенца пролуки колкото да мине пчела или да се разминат две.Майката бе от 2015г,в книгата съм записал че на прегледа проведен на 15.09.15 са имали 8 плътно покрити рамки с пчели,12-13кг мед и две цели рамки с пило.Кошера е лр и семейството е в горен корпус,в долния има абсолютно празни пити,така ги оставям на есен като на склад.Отворени бяха горна и долна прелки на по 4-5см.Всички останали кошери си изглеждаха съвсем нормално и си носеха прашец много активно.Съседните два,които са на по 10-15см от нападнатия също бяха обиколени от доста пчели и явно се опитваха крадците и там да пробият,но охраната им се справяше,а единия от тях е отводка на 4-5 рамки.Тях ги затворих плътно за всеки случай и след ден два като видя кое на къде е ще ги отворя(дъната им са с мрежесто прозорче).Това е общо взето постарах се да дам максинмално много информация,за да получа някакво адекватно предположение.По питите на нападнатия кошер нямаше пило.Чудя се дали по някаква причина не са останали без майка и това да е разтроило семейството.Дали може това да е причина за пробива?
    Даа, както ти казаха и някои колеги , семейството е останало без майка. На 15,09,15г. е имало майка, но после, било то и от твоите действия или по друга причина, да се е загубила майката и ... Това, че сандъка има пролуки, през които влизат крадците-пчели, не е определящо, т.е. това не е причината за ограбването на семейството.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Даа, както ти казаха и някои колеги , семейството е останало без майка. На 15,09,15г. е имало майка, но после, било то и от твоите действия или по друга причина, да се е загубила майката и ... Това, че сандъка има пролуки, през които влизат крадците-пчели, не е определящо, т.е. това не е причината за ограбването на семейството.
    Не е определящо, но е предпоставка.

Страница 224 от 683 ПърваПърва ... 124174214222223224225226234274324 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •