Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 223 от 683 ПърваПърва ... 123173213221222223224225233273323 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,221 до 2,230 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    Колеги,моля дайте предположения,ситуацията е следната:
    отивам днес на пчелина и гледам около един кошер рояк пчели от всички страни,оказа се нападение,бяха изкарали почти всичкия мед и крадците почнали апифондата,която си стоеше почти непокътната.Подмор в кошера почти нямаше-имаше малко по дъното,но в рамките на нормалното.Стар кошер бе и имаше на едно две местенца пролуки колкото да мине пчела или да се разминат две.Майката бе от 2015г,в книгата съм записал че на прегледа проведен на 15.09.15 са имали 8 плътно покрити рамки с пчели,12-13кг мед и две цели рамки с пило.Кошера е лр и семейството е в горен корпус,в долния има абсолютно празни пити,така ги оставям на есен като на склад.Отворени бяха горна и долна прелки на по 4-5см.Всички останали кошери си изглеждаха съвсем нормално и си носеха прашец много активно.Съседните два,които са на по 10-15см от нападнатия също бяха обиколени от доста пчели и явно се опитваха крадците и там да пробият,но охраната им се справяше,а единия от тях е отводка на 4-5 рамки.Тях ги затворих плътно за всеки случай и след ден два като видя кое на къде е ще ги отворя(дъната им са с мрежесто прозорче).Това е общо взето постарах се да дам максинмално много информация,за да получа някакво адекватно предположение.По питите на нападнатия кошер нямаше пило.Чудя се дали по някаква причина не са останали без майка и това да е разтроило семейството.Дали може това да е причина за пробива?
    Същия случай има и при мен с едно болно семейство, което зазимих с надеждата да оцелее. В събота при облитането гледам едни хубави едри пчели влизат излизат и така до късно докато не разбрах, че пчелите отлитат към съседния пчелин на комшиите и отварям и гледам - няма никой.... прибрах всичко и след час всичко затихна.
    Така че, слабо семейство или такова без майка са първите, които биват нападнати и то от семейства в района, които нямат храна.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    щом крадат, вътре няма семейство. Опитай вечер по тъмно да чуеш бръмчи ли нещо вътре......
    Ако има кражба в едно семейство, вечерта просто няма какво да чуеш. Кошера ще бъде празен с изгризани до основи пити, където е имало мед. Ей, Вальо. Това е изказване на новак бе.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Сега е по средата на зимата а вие говорите за манипулации които се правят пролетта.
    През зимата трябва да се осигури спокойствие и храна на пчелите.
    На ДБ точно сега при 18-20 градуса навън се правят точно тези манипулации....вадят се питите с изяден мед и се вкарват пити с повече мед и се стесняват. Освен, че така го пише по книгите съвпада на 100% според мен. И аз така правя(щом времето позволява). И не задължавам никого да ме копира.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Същия случай има и при мен с едно болно семейство, което зазимих с надеждата да оцелее. В събота при облитането гледам едни хубави едри пчели влизат излизат и така до късно докато не разбрах, че пчелите отлитат към съседния пчелин на комшиите и отварям и гледам - няма никой.... прибрах всичко и след час всичко затихна.
    Така че, слабо семейство или такова без майка са първите, които биват нападнати и то от семейства в района, които нямат храна.
    Значи на комшията пчелите са гладни и те ще се разболеят от твоето семейство, което е болно? Твоите са били пас. Интересно.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ако има кражба в едно семейство, вечерта просто няма какво да чуеш. Кошера ще бъде празен с изгризани до основи пити, където е имало мед. Ей, Вальо. Това е изказване на новак бе.
    Ми аз съм в предучилищната....на 6 годинки съм.... Хи хииии па и нали сме в темата за начинаещи..........

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Опитай вечер по тъмно да чуеш бръмчи ли нещо вътре......
    Голям шегаджия. Ще ти даваме жълтата фанелка. Не прочете ли, че почнали и апифондата чак.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Към Слънчо,
    Май така излиза, като гледам накъде отлитат пчелите крадци, а другите ми семейства в 16 часа следобед си кротуват. Не е трудно да се разбере.

Вальо, нещо си преплетохме мненията, извинявай, имах в предвид първото мнение на npachovski
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Ами да е гледал...... няма кой друг да му гледа кошерите.
    Това ми е първата зима откакто се занимавам с пчеларство. Сам си ги зазимих и сега това което права е по усет, а не от опит или от разбиране. При отварянето пчелите не бяха на кълбо бяха на всичките пити. На пролет ще кажа какво е станало за да може други като мен да не правят тази грешка, ако е било грешка. Благодаря на всички ви за отговорите.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    Голям шегаджия. Ще ти даваме жълтата фанелка. Не прочете ли, че почнали и апифондата чак.
    Тука в кръчмата дето си пием кафето и бирата слагахме звънче...... и който “изтърси“ нещо, почвахме да му звънкаме......

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    Това ми е първата зима откакто се занимавам с пчеларство. Сам си ги зазимих и сега това което права е по усет, а не от опит или от разбиране. При отварянето пчелите не бяха на кълбо бяха на всичките пити. На пролет ще кажа какво е станало за да може други като мен да не правят тази грешка, ако е било грешка. Благодаря на всички ви за отговорите.
    От мен един съвет. Ако добре си зазимиш кошерите не е необходимо да ги отваряш от септември до края на февруари.

Страница 223 от 683 ПърваПърва ... 123173213221222223224225233273323 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 17 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 17 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •