Това на теория ми привлече вниманието!
Точно се чудя какъв инвентар да си подготвям за догодина, че аз съм любопитко и ми е интересно да пробвам различни варианти. От тази година прилагам на практика прочетеното от преди за тези "гадинки" но въпреки нищожния ми опит нещата вървяха сравнително спокойно и с единия кошер се захванах с пробно отглеждане на майки за подмяна на старите, но повече за самата проба на мероприятието. Подготвих нуклеуси за 1/4 ДБ рамка, рамки за тях, рамка за маточниците, шаблон за восъчни чашки и т.н. Започна се восъчни чашки, прехвърляне на ларви... До тук добре приети захранени ларви над 50% (за първи път супер) запечатани маточници и всичко наред. Както му е реда зареждане на нуклеусите (доста трудоемко) но това пилеене на пчели дето се получи нещо не ми допадна на първо четене. За догодина ще пробвам и друга схеми и тази ще е една от тях.
По въпроса за загубата на майки от предния вход, не знам какъв е процента, но ако е над 50% няма ли да е по-добре без него? Да е на три отделения корпуса. От друга страна така и така се слага системата дали ще са три и четири все тая, колкото се оплодят от предния все са в плюс, загубата при не оплождане е само на зрял маточник което пак си е загубен труд. Това всичко е разсъждение без практически наблюдения. Какво ви е мнението по въпроса?