Определено питката стимулира, но си прав че след това затопляне ще тръгне развитието на всички. Има леска и нещо друго защото носят и оранжев прашец може би от кокичетата. Добре че зазимих с повече мед защото иначе трябваше да слагам по няколко питки а сега ще минат само с по една в края на февруари. В момента повечето са изпълнили целия корпус, и с толкова рапица около мен ще падне роене. Подготвям усилено инвентар, че вместо мед май ще продавам отводки :)
Етотози кошер в който имаше влага, вече няма проблеми.
Сега се сетих нещо, днес правя подкапачни дъски с прелка за да мога да обръщам входа над 1вия корпус за спиране на роевото и по едно време една пчела кацна на чашата ми с кафе и си пийна малко.
Така че някой ако иска мед с кофеин да свирка.
[QUOTE=iliew;83860]Може ли да обясниш по-подробно за обръщането на входа и роевото?
То е говорено много в форума, аз просто си правя удобство.
Намирам майката и я поставям в нов корпус с 2 медени пити и 8 основи, след което го поставям на 1ва позиция като над него слагам тази дъска като входа е обърнат на обрано и над нея останалата част от кошера.
Летящите пчели налитат на майката с основи и мислят че са роили и спира роевия нагон, а в самия кошер няма стари пчели изпаднали в роево и първата излюпена майка прегризва останалите маточници.
След това махам дъската и ги обединявам. Миналата година пробвах с 2 кошера и проработи и при двата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))