В БГ няма регистрирана раса пчели. Колкото и да се мъчеше доцента да регистрира родопика му сложиха пръста щото не са нашенци. Сега и за македониката не са съгласни. Само дето са му дали права дето по закон не му се полагат, тъй като няма регистрирана раса.
Не съм купувал майки от 5 години. Уплаших се при първите сигнали за заразени развъдни стопанства и я карам на естествени методи за създаване на майки. Най вече самосмяна и роеви. Нищо че казват роевите майки били ройливи. С изключение на тази година, защото поради обективни причини изпуснах нещата от контрол и първата година, когато още смятах, че е хубаво да гониш рояци, роене не съм допускал. Иска ми се да внеса свежа кръв в пчлина, но как да рискувам като и лабораториите признават, че има нозема в майкопазвъдните стопанства. Никой обаче не е наложил карантина. Защо ли? За догодина цена на отводка по програмата 130лв без ДДС. Как се изпуска таз лапачка. А народа кучета го яли. Хем си плащаш скъпо и прескъпо, хем ти пробутват болни отводки.