Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 73

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.03.2014
    Пчеларски район
    Ямболски
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Защо ги прогризват не мога да ти отговоря, но мога да изброя условията, при които го правят и съответно как да го предотвратиш.

Прогризване при теловете се наблюдава при:
    1) липса на паша/градеж
    2) неправилно обтелени восъчни основи - когато телът не е във центъра/вътрешността на основата (тежките основи тук имат предимство) или тела е прекалено дебел.
    3) генетична особеност на самите пчели. Някои пчели градят основи дори и когато приток не се забелязва (макар и бавно), докато други - правят на парцал всяка основа и са напълно неспособни да изградят две еднакви килийки, дори и при най-хубавата паша (такива пчели загиват, ако го няма пчеларя да им осигури изградени рамки, в които да гледат пило )
    Дони, радвам се че включи и разясни защо прегризват ВО.Аз съм намерил мой си начин който го обясних как им слагам да градят във 2 корпус.В плодника не слагам докато не започне по-обилна паша.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    4) Добавете и миризмата на смазочни материали останали от производството и навиването на телта. Дали всичко продавано на пазара е обезмаслено?
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от M.Milkov Виж публикацията
    Дони, радвам се че включи и разясни защо прегризват ВО.Аз съм намерил мой си начин който го обясних как им слагам да градят във 2 корпус.В плодника не слагам докато не започне по-обилна паша.
    Да, това съм го пропуснал да поясня. Някои пчели трупат меда над пилото, други отстрани на пилото. Съответно и там е градежа. При италианките е много трудно да градят основи в долния корпус (когато кошера е с поне два корпуса), дори и при най-силна паша, тъй като повечето пчели и почти всички млади, се намират в горния корпус.

Виждал съм и случаи, в които семейство се пръска по шевовете, плодника е блокиран до нема и къде, а в магазина три пчели не се качват и основите няма кой да ги барне. В конкретния случай, дори и подхранването не даде резултат ( пчелите минават през празния магазин, стигат до хранилката и от там - обратно в плодника)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •