Не можах да се стърпя :D Какво ни е на нашите пчели че сте така недоволни от тях колеги?Много взехме да четем и по-малко да работим -някои от нас взеха да обръщат очи към схеми на работа ,внос на майки от чужбина ,нови системи кошери и кой знае какви прийоми.Много са ни добри пчелите но трябва си работа и да им се обръща внимание,непрекъснат подбор ,за няколко години ако всеки провежда някаква селекция в пчелина си - работата му намаля наполовина.Повечето от нас сами са си виновни че пчелите са им зли непродуктивни и че рояват-гонят чужди рояци вместо да ги унищожават,правят отводки и майки от каквито и да е семейства.Скутелатор е стигнал до някаква истина и си е решил проблема -много нещо е изписал тук но няма кой да го чуе,всеки може да го направи в пчелина си и тогава проблемите отпадат.Тази година от 70 сем.ми роиха само 2 и то по моя вина понеже не ги поглеждам много и работя в строителството-а би трябвало да изхвърчат повече от половината ако както казвате че пчелите ни са метизирани и с унаследени качества към рояване въпреки че участваха в рапицовата паша и се представиха добре.Със внос на майки само ще се влоши положението,ще стане както с руските пчелари -непрекъснато купуват майки и пакети оттук -оттам и все не са доволни от качеството.Дали има апис родопика или не не е важно ,но има известна разлика все пак...има начини а се добият добри резултати ,местната порода е климатизирана в продължение на векове .Аз лично съм много доволен от пчелите си и не ми минава през ума да диря майки от други породи камо ли внос....Само пашата куца малко но това е друга тема.