Аз искам само да вметна нещо, понеже се спомена соц. режима.
Не мога да твърдя със сигурност, нека кажат по-възрастни колеги, но по соца нещата конкретно около майкопроизводството не са били така отървани, като сега.
Предполагам, че Скутелатор няма да се съгласи съвсем, но до колкото съм чувал, все пак се е правила прилична селекция - може да не е било нещо значително и забележително, но е било в пъти по-добре от сега.
Склонен съм да повярвам поради един простичък факт. Покрай бащата и дядо ми, последните години все повече слушам как стари пчелари се оплакват от подчертано силна ройливост в семействата им. Твърдят, че до преди 15-тина година не е било такова чудо, като сега - пак се е случвало да роят кошери, но един от десет, а сега е ..... сега сами виждате как е. Лично за мен една от основните причини е именно разпасаното ни майкопроизводство. При соца пчеларите не е като да не са си купували майки + че са били раздавани безплатно определен процент майки за всяко пчеларско дружество т.е. пчеларите не са били оставени, както каза колегата горе сами на себе си, имало е все пак някаква подръжка.
След преврата майкопроизводството ни ....... заприличва все повече на манджа с грозде и кисело зеле. Тези майки, които се продават - ето колегата сам казва и това далеч не го чувам за първи път, а именно, че собствените му метизирани и роеви майки са значително по-добри от купешките. Тези нашите специалисти майкопроизводителите ...... те ни докараха до това дередже. Майките им са крайно некачествени, отгледани по-зле от новак в занаята, с болести, без абсолютно никаква селекция, и съответно с подчертано роеви ген.
Помислете само върху едно - колко се занимават из чужбина с противороеви механични методи? Колкото и да е невероятно, наистина селектираната пчела е поне наполовина с по-ниска роева склонност, спрямо нашите пчели(говоря за селекция - не съм в час по расите и породите), допълнително другите бонуси. В момента ние разчитаме изцяло на механични методи - чрез подходяща селекция работата ни относно роенето ще спадне доста, а както сам каза Скутелатор, като се научим да караме мАтор, механичните методи ще станат в най-тежък случай превантивни, а не задължителни и да треперим, ще избегат ли нема ли да избегат.
Но всичко това без личен опит, без собствени експерименти няма да стане - колкото по-рано започнем да гледаме на нещата по този начин, толкова по-добре за пчеларския занаят в България, като цяло. Няма смисъл да отлагаме - вижда се, че пчелите ни се роят главоломно, тука се иска промяна в основата, не просто усъвършенстване на сегашните мерки.

Цитат