Някой от вас работи ли с бащини семейства?
Някой от вас работи ли с бащини семейства?
Не знам дали моето е работа с бащини семейства, но аз всяка есен като подготвям семействата за зазимяване си заделям десетина пити - строителна рамка в която е люпено няколко пъти търтеево пило и след това са напълнени и запечатани с мед. Слагам ги като крайни рамки /2-3 бр/ в най горния корпус /работя със система фарар/ на семейства които са показали добри резултати през изминалия сезон.Около средата на месец март при удобно време разпечатвам с валяче тия рамки и ги слагам в средата на гнездото.Пчелите вземат меда и майката осеменява тия пити.Ако е лошо времето подхранвам.Така се сдобивам с ранни търтеи които са ми необходими за оплождане на майките които си произвеждам за собствени нужди.
Каквато е и ролята на нектарниците и прашеца на цветята за обмяната на пчелни вируси и бактерии между семействата.
Във пренаселените мегапчелини (хиляди кошери на едно място), пчелите буквално акат една върху друга, а въздухът е наситен с прашинки фекална материя (както и пчелни косъмчета/мъртви клетки), които полепват по телата на пчелите и впоследствие попадат във внасяния в кошера прашец.
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Да се надяваме, че с 2 бащини кошера и отделянето им в края на стационара, ще бъдем извън статистиката. А защо навсякъде казват за майчини и бащини да се избягват тея с жълта окраска? При мен жълтите са най-кротки. Хващал съм ЖЪЛТИ рояци /чужди/ и са супер кротки, лепят се за питата и не мърдат при преглед.
А защо навсякъде казват за майчини и бащини да се избягват тея с жълта окраска? При мен жълтите са най-кротки. Хващал съм ЖЪЛТИ рояци /чужди/ и са супер кротки, лепят се за питата и не мърдат при преглед.[/QUOTE]
Кроткостта е един от многото показатели, които подлежат на селекция. Жълтия цвят на пчелите е присъщ на италианската порода пчели, които не са адаптирани към нашия климат. Карниката е максимално близка до нашата местна порода. Тя е по-тъмна.
Кроткостта е един от многото показатели, които подлежат на селекция. Жълтия цвят на пчелите е присъщ на италианската порода пчели, които не са адаптирани към нашия климат. Карниката е максимално близка до нашата местна порода. Тя е по-тъмна.[/QUOTE]
Предполагах,че е заради лигустиката. Ама мислех, че е заради разпадането на линии, кръстоски.... през комунистическо са внасяне Италианки, ама вече като няма бащини да поддържат оплождане, линии и т.н. и им се разпада поколението.....оплождат се с местните и става каша...... А за кроткостта при мен жълтите гъзове най-малко хапят.... Другите леееко нервни ми стоят, все гледат да си вдигнат гъзовете.
имам 1 рекордьор от няколко години. Майката не прави много пило ама кошера е пълен с пчели, което ме навежда, че работничките живеят мааалко повече от средно статистическите. От него си правя майки, ама не всички дъщери се представят като майка си. Около 40-50% излизат като майка си, другите мешат ли се.....кво става-незнам.
Ей, хора! Научете се да цитирате както трябва.
Нипоиеза,инвитро оплождане на яйце?
Хипотеза, може ли инвитро оплождане на яице
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))