Колега scutellator във вашата тема ОПЛОЖДАНЕ НА ЛУННА СВЕТЛИНА,( http://pchelari.com/forum/viewtopic....asc&highlight= )поразсъждавахме точно как да оплодим майката с ИЗБРАНИ търтеи.
Последните дни прочетох доста по темата и мисля, че това е добро (макар и малко трудоемко) решение.
Става въпрос не за нощно, а за ВЕЧЕРНО оплождане след 17.00ч., като условието е през деня отводките (нуклеусите) с готови за оплождане майки и бащините семейства с избрани за оплождане търтеи да са били прибрани на тъмничко и по-хладничко място.
Цялата идея е те да се изнесат привечет, когато да се облетят и майките да се оплодят.
Предполага се че по това време НЯМА летящи търтеи от нежелани семейства.
Това се повтаря няколко вечери подред.
Според австралийците контролираното оплождане е от порядъка на 85%, като и общо взето такъв е процента и на оплодените майки.
Ами, то и при по-ниски проценти мен ме устройва и съм готов да пробвам за догодина, даже за идеята, ще опитам и дали ще тръгнат да се облитат при пълнолуние.
Аз имам условия, защото единия пчелин ми се намира на село – има мазе и мога да прибера за през деня достатъчно кошери.
Мисля, че по този начин с голяма гаранция ще може да се поддържа ЧИСТОТАТА на определена порода.
Ако си купя 2 майки(примерно) от чужбина и едната я ползвам за майчино, а другата за бащино семейство и приложа този метод за вечерно оплождане – какво ще се получи?
Може би близкородственно, но в голяма степен ще има запазване на породата!
Мисля, че това е интересна идея за разсъждаване.
Пс – Наскоро четох, че българската крава от най- добрата порода давала към 20л мляко. Холандска крава пък давала над 40л. мляко при това и с по-добро качество! Трябва ли нашите животновъди да гледат българската крава, само за да и пазат породата?
Аз съм длъжен да потдържам Родопската (Българска) пчела, която в същност не е Българска и не е Родопска, а е МАКЕДОНСКА - Apis mellifera macedonica.
Защо нямам право да си купя друга порода майка, която ще ми дава повече МЕД?
Като трябва да се пази породата да направят резервати, или изкуствено да я осеменяват. Защо аз трябва да вадя по-малко мед с по-лоша и доста ройлива порода?
Нещо дали ми дават- субсидии или пък ми изкупуват меда по 10лв.?
Аз съм оставен САМ НА СЕБЕ СИ и трябва да извадя много мед, който да продам на смешна цена, за да мога да получа що годе доход.

Цитат