Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 114

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ..... не е ли редно като представител на Ганчовистите да напишеш какво е направил Ганчо през последните 13 години .....
    ........

Аз смятам че ВСЕКИ ЧЛЕН на някоя пчеларска организация трябва ДА ИЗИСКВА своите права и ДА ЗНАЕ, какво реално тя е свършила за него, независимо кой е нейния лидер и как се казва. САМО и ЕДИНСТВЕНО по този начин въпросните лидери могат да бъдат поддържани във форма и да са полезни за своите членове.

АЗ СЪМ УБЕДЕН, че пчеларското дружество във Ст. Загора отдавна не е търсило сметка за дейностите на организацията, в която членува (съдейки по случващото се в останалите дружества). ДА, обаче именно тази безропотност, кара лидерите (вкл и политиците) да бъдат лениви и нехайни в преследване на общественополезни каузи. И след като знаят, че каквото и да направят, няма кой да им потърси сметка (освен съвестта им), ами що пък да не бръкнат и те в кацата с меда?

Единствения изход от ситуацията, който виждам, е да се поставят УЛТИМАТУМИ - или организацията да си върши задълженията, или съответното пчеларско дружество излиза на свободния пазар, в оглеждане за нов господар!
    Ето тука е задачата на всеки член на някое пчеларско дружество, принадлежащо към някоя национална организация да възбуди такава дискусия и да бъде свикано на Общо събрание за решаване на този въпрос.
    Ако не се стигне до консенсус, недоволните членове по-добре просто да напуснат дружеството, отколкото да подпомагат воденето на политика, с която не са съгласни!!!

ХОРА ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА!!!!
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    АЗ СЪМ УБЕДЕН, че пчеларското дружество във Ст. Загора отдавна не е търсило сметка за дейностите на организацията, в която членува (съдейки по случващото се в останалите дружества). ДА, обаче именно тази безропотност, кара лидерите (вкл и политиците) да бъдат лениви и нехайни в преследване на общественополезни каузи. И след като знаят, че каквото и да направят, няма кой да им потърси сметка (освен съвестта им), ами що пък да не бръкнат и те в кацата с меда?

ХОРА ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА!!!!
    Дружеството в Стара Загора не е търсило сметка от миналата зима до колкото си спомням. Тогава Ганчо идва да даде отчет за дейността си.
    В дружеството не се говори за пчеларски политики ВЪОБЩЕ. Хората са безкрайно огорчени и не искат да говорят и обсъждат никой от пчеларските лидери. Дори и да съм се опитвал да повдигам въпроси свързани с тях или с някакви решения на министерството и на ДФЗ въпроса се е обсъждал максимум 3-4 минути с пълно отвращение и толкова. Тук се създава някаква мантра, че всяка седмица се събират някакви хора и мислят за подривна дейност, лъжи, кражби и т.н. Имаме си програма с лектори. Тази година бях помолен аз да се заема и почти цялата е по мое предложение. Поканил съм и нашия съгражданин Георги Христов член на новата развъдна асоциация (тези дни ще се свържа с него да обсъдим нещата ,че ще вземе и това да се тълкува като провокация). Когато нямаме лекция си имаме мултимедия и си гледаме филмчета и клипчета. Обсъждаме зазимяване, сезона, опаразитяване и т.н. Повтарям НИКАКВИ РАЗГОВОРИ ЗА ПОЛИТИКА В СЕКТОРА. Пием по едно питиенце в заведение до залата и си тръгваме. И за какво сега да спра да ходя да се виждам с тея хора, и да си прекарваме 2-3 часа приятно обединени от разговорите за пчелите.
    Иначе принципно си абсолютно прав, че сметка трябва да се търси ама като виждаш тук и сега какво се случва дали скоро някой ще посмее да дири сметка на ръководителя си.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

ЛИЧНО МНЕНИЕ!
    Никой от нас не е доволен от свършеното от ЛИДЕРИТЕ на пчеларските организации! (Преди създаването на КБП). На всички (поне така мисля) ни беше гот когато Матеев организира създаването на КБП с надеждата да се случат така дълго желаните промени в сектора. Появи се ЧОВЕК с възможности и желание за промени. На всичкото отгоре не искаше нищо от нас, само да присъстваме на учредителното събрание, и ако ЖЕЛАЕМ ПРОМЕНИ ДА СТАНЕМ ЧЛЕНОВЕ НА КБП. Не съм доволен от случващото се в сектор пчеларство в страната. Кражби, отравяния, далавери и какво ли не още. КБП в лицето на Матеев доста разбърка спокойствието на "старите вождове". Не може всичко което искаме и желаем да се случи "на мига". Има ли някой който да е доволен от закупени майки от ........... " родопика"? Всички знаем какво направиха в края на правителството на Орешарски. Само това, че се успя да се регистрира БПРА е ГОЛЯМ УСПЕХ.

Ако толкова много искаме нещо да се случи, то трябва да си "размърдаме з....ка". Не се опитвам да защитавам никой, но не мога да не съм и ПРИЗНАТЕЛЕН на направеното до сега.
    Рости, уважавам и те поздравявам за АКТИВНОСТТА ТИ. Стани член на управителният съвет на КБП. Там ще имаш възможността да работиш за благото на всички ни. Аз те подкрепям! Не смятам, че като едни разумни хора "ще се хванете за гушите" с Матеев, даже ще си му от полза.
    Извинете ме за главните букви.
    Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Да, ще има само че като и дойде времето!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Ми първо аз не съм се заел да правя организации, че да правя нещо за доходите на пчеларите. И после, видях написано от кандидат за член, та да проверим дали има смисъл за кандидатстване. И м-у другото искаше ми се да чуя мнението на обикновените членове..........

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Ми първо аз не съм се заел да правя организации, че да правя нещо за доходите на пчеларите. И после, видях написано от кандидат за член, та да проверим дали има смисъл за кандидатстване. И м-у другото искаше ми се да чуя мнението на обикновените членове..........
    В този твой отговор се крие генезиса на проблемите на целия пчеларски сектор в България. И най-вероятно ти не го осъзнаваш това ........

Да, има смисъл всеки един пчелар в България да стане член на някаква организация. Това е единственият начин пчеларите да станат по-силни и да постигнат повече в диалога (борбата) с МЗХ. Твоят начин на разсъждение е тотално грешен, защото слагаш каруцата пред магарето. Ти искаш първо да видиш някоя организация какво е направила (най-вече за тебе лично) и чак тогава да "благоволиш" да станеш нейн член, с ясното "убеждение", че тази организация вовеки веков трябва да ти е длъжна с нещо за това твое действие. И понеже така като тебе си мислят 99% от пчеларите, това придобива статистически последици, които се изразяват в следното:

1. Много на брой ДРЕБНИ ОРГАНИЗАЦИИ с по няколко члена в тях, които в общия случай са незаинтересовани.
    2. Тези организации СА СЛАБИ.
    3. След като са слаби, те не могат да постигнат нищо.

Като цяло пътят е съвсем друг, но няма как да бъде извървян в България дотогава, докато не се промени народопсихологията на Българските пчелари.

Неслучайно всеки път, когато някой започне да предявява големи претенции, аз му задавам въпроса "А ти лично какво направи по разрешаването на твоя проблем?". И в повечето случаи (като твоя) отговора по подразбиране е "НИЩО НЕ НАПРАВИХ, освен да критикувам някой друг, мислейки си, че той ми е длъжен с нещо".

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Правилният начин е друг, но той няма как да бъде реализиран в България. Пиша го изцяло с дебели букви, защото всяка една дума е важна и основополагаща:

1. Събират се няколко човека с еднакви (или подобни) проблеми и се обединяват (създават сдружение).
    2. Избират си представител (председател) и му възлагат да се бори за разрешаването на тези проблеми.
    3. Финансират дейноста на този, който се бори вместо тях (напр. чрез дарения или членски вност).
    4. Периодично се събират и обсъждат постигнатите резултати (общи събрания).
    5. Ако представителя (председателя) не се е справил, сменят го с някой друг.

За да се получи обединение на всички пчелари в България и да се създаде могъща и единна организация, необходимо и достатъчно условие е всички тези дребни сдружения по места да функционират съгласно написаните по-горе 5 точки, и една от възложените на председателя задачи да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ОБЕДИНИ С ДРУГИ ОРГАНИЗАЦИИ. Ако не го направи, на следващото събрание го сменят.

Какво се получава в момента или по-точно каква е Българската действителност. Описвам точките в същия ред и със същата номерация:

1. Точка 1 не се изпълнява, защото повечето пчелари са пасивни (НИЩО НЕ ПРАВЯТ, освен да оплюват всеки и всичко хей така от спортна злоба). Не предприемат никакви действия за сдружаване и въобще за изпълнение на всичките 5 точки.

2. Дори и тук-там да се създаде някаква организация, обикновенно за председател се избира НЕКАЧЕСТВЕН ЧОВЕК. Например избира се най-стария и заслужил пчелар, който обаче по презумпция има НУЛЕВИ ОРГАНИЗАЦИОННИ СПОСОБНОСТИ, ниска или никаква активност и т.н. Другия проблем по т. 2 е, че на този председател НЕ МУ СЕ ВЪЗЛАГАТ КОНКРТНИ ЗАДАЧИ за изпълнение по време на мандата му. В резултат на това той НИЩО НЕ ПРАВИ, освен разбира се факта да се перчи с длъжноста си.

3. Точка 3 не се изпълнява или се изпълнява със смешни суми. Е как очаквате някой да положи труд за 10 000 лева (приблизително 1 годишна заплата), когато вие не му давате нищо или в най-добрия случаи му давате например 50-100 лв. членски внос, който покрива само 2 надника (разходите на труд по организиране на годишните събрания).

4. Точка 4 не се изпълнява или се изпълнява през пръсти. Присъствал съм на такива годишни събрания на областни или общински сдружения, на които са идвали само по няколко пчеларя хей така само за да си полафят на любими пчеларски теми.

5. Точка 5 не се изпълнява. В повечето случаи никой не иска отчет от председателя или се задоволява с няколко казани думи. Дори и председателя да не е направил нищо през годината, той пак се преизбира от съображения "абе той ми е приятел" или пък "абе няма кого другиго да изберем". В резултат на това много организации се сдобиват с ПОЖИЗНЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ, КОЙТО НИЩО НЕ ПРАВИ.

Та това е положението с тези 5 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ТОЧКИ. Както вече видяхте, НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ НЕ СЕ СПАЗВА, и причината за това е преди всичко ВЪВ ПЧЕЛАРИТЕ.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Продължаваме с анализа:

Пасивноста на пчеларите е ПЪРВОПРИЧИНАТА за всичко останало, което се случва нагоре по веригата. А какво се случва нагоре? Ами нарояват се САМОЗВАНИ "ЛИДЕРИ" или САМОЗАБРАВИЛИ СЕ "ЛИДЕРИ". Те започват да защитават всякакви други интереси, но не и интересите на тези, които са ги избрали (ако въобще има такива).

Защо няма обединение на пчеларските организации в страната?

Ами защото САМИТЕ "ЛИДЕРИ" НЕ ГО ЖЕЛАЯТ ТОВА, пък и пчеларите не са им се разпоредили изрично да го направят това !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Най-големият проблем на тези междинни нива са именно "лидерите". Те ще измислят 1000 причини защо досега не са се обединили с някой друг, и ще лъжат пчеларите от собствената си организация с уж "разумни" доводи. Истината обаче е само една - тези лидери чувстват заплаха за своето лидерство, ако трябва да се подчиняват на някой по-висш лидер от тях (този, който ще бъде избран за председател на обединениетп). Психологическата първопричина е, че тези "лидери" знаят, че са некадърни или че са пасивни, и знаят, че няма да бъдат избрани на по-висок пост, в резултат на което естествената им защитна реакция е ДА СЕ БОРЯТ ПРОТИВ ОБЕДИНЕНИЕТО. Естествено за пред общественоста се правят на радетели за това обединение, но в действителност правят всичко възможно то да не се случи.

Ако искате да разберете що за лидер сте си избрали, вижте дали той се е обединил с някого. Ако досега не го е направил, значи е точно от този тип лидери, които БОЙКОТИРАТ ПРОЦЕСА НА ОБЕДИНЕНИЕТО по причина БОЛНИ ЛИЧНИ АМБИЦИИ.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ......В дружеството не се говори за пчеларски политики ВЪОБЩЕ. Хората са безкрайно огорчени и не искат да говорят и обсъждат никой от пчеларските лидери. Дори и да съм се опитвал да повдигам въпроси свързани с тях или с някакви решения на министерството и на ДФЗ въпроса се е обсъждал максимум 3-4 минути с пълно отвращение и толкова. Тук се създава някаква мантра, че всяка седмица се събират някакви хора и мислят за подривна дейност, лъжи, кражби и т.н. .....
    В такъв случай можеш да им повдигнеш въпроса - защо трябва да си натоварвате бюджета на дружеството и да подпомагате (с гласовете си) организация, която работи против вас? Ето ти двоен ефект, който членовете получават при евентуално отписване от такава структура.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Да изкажа мнението си.
    Докато има Ганчовци, Куменовци, Муменовци и.....Матеевци няма да стане така, поради простата причина, че всеки дърпа чергата към него си!
    Ако може да се обединят в една организация и да работят заедно за доброто на БГ пчеларство можеби ще се получат нещата. Защото един ако тръгне да прави глупости другия ще го дръпне за интерийката! А и не напразно се 'вее' надписа пред НС " Съединението прави силата".
    п.с.- и сега нямаше да има дразги тук кой на кой бил представител и т.н.
    Този пост е редактиран от marianski; 21.01.2016 в 19:12.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •