Цитат Първоначално публикувано от 212x Виж публикацията
И аз имам няколко въпроса.

http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135468444

Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) Министърът на земеделието и храните определя с наредба правилата за производство и търговия с елитни и племенни пчелни майки и отводки (рояци) и реда за водене на регистър.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Производството на елитни и племенни пчелни майки и отводки (рояци) се извършва в племенни и репродуктивни пчелини, регистрирани в областните дирекции "Земеделие", при условията и по реда на ал. 3 - 7.

Как следва да се разбира този текст? ЕЛИТНИ И ПЛЕМЕННИ се отнасая към майките, или и към рояците? Има ли някой юрист който да разтълкува какво е заложил законодателя?

Всъщност излиза, че прилагателното се отнася както за майките така и към рояците? Ако това е така то какво излиза? Племенен рояк е рояк с племенна майка?
Това което питаш е доста подробно описано в съответната наредба - 47. Там вътре е и отговора на 7-ми въпрос на rosty_sz.

Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г., в сила от 07.03.2008 г.) (1) Произведените изкуствени рояци с пити (отводки) трябва да са със:
1. млада племенна плодна майка, която да е белязана със съответния за годината цвят;
2. най-малко 800 g пчели, от които най-малко 50 % да са млади;
3. най-малко 3 пити за Даданблатов или 4 пити за многокорпусен кошер със светла до тъмнокафява вощина, с най-малко 20 dm2 пило, от което 50% запечатано;
4. количество на меда на питите в рояците не по-малко от 2 kg.
(2) Произведените изкуствени голи рояци (пчелопакети) трябва да са със:
1. млада племенна плодна майка, която да е белязана със съответния за годината цвят;
2. най-малко 1,5 kg пчели, от които 50% да са млади;
3. не по-малко от 800 g храна.

1dm2=100см2 това и квадратче с размер 10х10 сантиметра.