Цитат Първоначално публикувано от n_markov Виж публикацията
Колеги възможно ли е да съжителстват две майки в изолаторни клетки от по 2,3 пити в един сандък. Т.е. да се образува едно пчелно кълбо което да се грижи за двете майки изолирани една от друга с обща площ от 5,6 пити.
Да съжителстват в едно кълбо през зимните месеци–не съм имал такъв случай.Но ще споделя случай от предходната година –2015г.На 5–6 с–ва не ми харесваха майките.Нямах резервни в момента.Реших да ги принудя да направят самосмяна за да не губя от пашата.След направените процедури десетина дена не ги поглеждах.При прегледа констатирах заложени идеални маточници–навсякъде само по един.С това реших че въпроса е решен. След кориандъра отново ги прегледах.Констатирах ,че в четири от с–вата работят и двете майки–старата на последните три пити,а младата ,на останалите . И така до началото на септември–тогава останаха само младите.Март ще ги прослушам.Така че е възможно да съжителстват ,но до кога ?–решават пчелите.Колегата m–pchelari публикува снимка от китайски практики.Може и да може ,но мисля че това са млади ,неоплодени майки .Тогава търпимостта м/у тях е възможна.Само мнение.