Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 47 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 463
    Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Парниковите емисии водят освен до повишаване температурата на Земята, и до климатични аномалии. Това включва нарастваща сила и честота на бури и урагани, наводнения и други подобни. Не бива да разчитаме, че силата на вятъра през следващите години ще бъде съизмерима с измерената преди 50 години примерно. Разлика ще има, и тя ще бъде в посока на нейното увеличаване.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от бат тянко Виж публикацията
    Язък! Разби ми бордюрното подсигуряване на пух и прах! Аз такъв голям камънак, дето ще издържи напън от 30 кила няма как да туря връз тях! Матеев, благодаря!
    Не е необходимо слагането на камък с тегло 30кг, защото кошера си има собствено тегло. Освен това недей да бъркаш хоризонталната с вертикалната сила. Вятъра натиска странично и силата зависи от площта на кошера и от неговата аеродинамика. Едно стягане с колан в повечето случаи е предостатъчно.

Тука искам да кажа за стойките, които повечето пчелари масово ползват. Ако една стойка е здраво свързана със земята, няма проблеми, но ако е просто сложена на земята, тя силно влошава стабилноста на кошера срещу вятър. Момента е равен на сила по рамо. Със стойката вие увеличавате рамото, което означава, че кошера ще падне при по-малка сила. Това сами можете да го откриете, ако си направите труда да експериментирате с кантара, както го описах по-горе. Та и при вятъра в повечето случаи на щети е виновен не самия вятър, а НЕКАДЪРНОСТА НА ПЧЕЛАРЯ, който сам си вкарва автогол, правейки една или друга глупост.

Самият аз направих тази глупост, въпреки че знаех какви ще са последиците. Просто подцених фактора вятър и заплатих за глупоста си с 50 унищожени кошера. Чак след това (след дъжд качулка) си направих труда да проанализирам ситуацията и да предприема мерки, които ми струваха само по 3-4 лева на кошер. Трябваше да загубя кошери и семейства по цена 300 лева, за да си размърдам задника и да предприема защитни мерки за 4 лева. Накратко:
    1. Сложих колани на всеки един кошер
    2. Полските кошери ги завих с планки и видии към стойките, защото имаха склонност към странично приплъзване.

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Матеев, ако позволиш един въпрос! Коланите какви са и не изгарят ли от слънцето, твоите де?
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Матеев, ако позволиш един въпрос! Коланите какви са и не изгарят ли от слънцето, твоите де?
    Моите изгоряха от слънцето, но неговите са УВ устойчиви.
    Някога ми се смееха за коланите, но вече доста колеги ги използват.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Те тия дето ти се смеят Дамянич седят на същото място! Сиреч на са мръднали от там!
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Най-интересното е, че не изгарят. Иначе коланите ми са китайски. Купих си 4000 бройки. И както се очакваше - китайците ме измамиха. Пратиха ми колани, които бяха по-тънки от образеца, който го имах предварително. Въпреки това се оказаха достатъчно здрави и за мой късмет - UV стабилизирани. Боята им леко изсветлява на слънце, но със здравината няма никакви проблеми. Въпреки че китайците ме цакнаха, честно да си призная - доволен съм от покупката. Реших си един глобален проблем и сега наистина спя по-спокойно, още повече че природата вече ми поднесе силни ветрове, но този път нямах нито един паднал кошер.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Някои ако знае от къде може да се купят колани(ако може линк) , че в нета намирам с дължина , само от 4м на горе

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Стара Загора магазин Багира. Има и електонен вариант.

Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    община Белоградчик
    Мерси. Видях ги http://www.bagira.bg/9984/%D0%BB%D0%...4-%D0%B1%D1%80 .За съжаление "изчерпана наличност"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от salash Виж публикацията
    Мерси. Видях ги http://www.bagira.bg/9984/%D0%BB%D0%...4-%D0%B1%D1%80 .За съжаление "изчерпана наличност"
    Това от линка е скъп колан. Трябва да ги търсите по цена 4-5 лева. Едно време първите си 100 колана ги купих от Lyson по 5 лв. Вижте каталога на страница 67:

http://vimeks-bg.com/wp-content/uplo..._BG-2013e4.pdf

Страница 5 от 47 ПърваПърва ... 3456715 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •