И при мен се получи така а на съседа пчелар дори по-зле. И двамата сме третирали с варотом. Утре ще ги третирам с ОК
И при мен се получи така а на съседа пчелар дори по-зле. И двамата сме третирали с варотом. Утре ще ги третирам с ОК
Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
Сигурно ли е че помага? Информацията достоверна ли е ?
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
Извинявам се за въпроса, но от къде купувате оксалова киселина?
От пчеларските магазини,или от магазин за химически реактиви и материали.
Искам да споделя мнението на Дони, че едва ли причината е акара. Преди 25-30 г. имаше много голямо опаразитяване (майката си ходи с 3-4 акара на гърба), но пчелното семейството пак си беше силно, и имаше много мед. Има друга причина, но коя е, няма кой да каже. Всичко в БГ е оставено на самотек.
Да, изчиства акара. А всички проблеми идват от НЕГО.Първоначално публикувано от scutellator
Ще цитирам един отказ от една уникална книга, а вие Колеги, си направете изводите:
"Природата е дарила на пчелите хемоцити, които се намиат в хемолимфата и имат защитни способности. Те образуват т.н. фагоцитарни органи или лакомници. Хемоцитите изяждат бактериите и другите твърди частици, запазват организма на пчелите от инфекции. Поетите частици и бактерии биват лизирани от хемоцитите до тяхното разпадане. Тези хемоцити изпълняват една от най важните фунции в тялото. Експериментално е потвърдено, че фагоцитарните кръвни клетки в хемолимфата изяждат бактериите.
Най-важното . При вароатоза на пчелни семейства е забелязано стареене на клетките на пчелите и е възможна появата на голям брой недозрели хемоцити. Незрелите хемоцити не могат да извършват фагоцитарни функции или не са в състояние да извършват защитни функции на организмите на пчелите от болести."
Когато е много опаразитяването, вследствие на това, че акара се храни с хемолимфата, по този начин организма на пчелата отслабва, както и нейните защитни функции намаляват и не могат да се справят нито с бактериите, нито с паразитите и вследствие на което, жилището на семейството става пълно с инфекции и е нормално пчелите да го напуснат.
Много интересни неща са написани в тази книга.....
То на световно ниво не могат да кажат, а ти пък искаш тук в БГ да знаят.Първоначално публикувано от кирил
Което автоматично ще рече, че ОК не е толкова сигурна колкото ти се иска.Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
"Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов
Да,но със своевременното третиране ще отпадне един заподозрян.Първоначално публикувано от kando
Колеги,аз съм новобранец ,и аз тре тирах с варотом ама честно да Ви кажа не съм много сигурен в качествата на тези опаковки.Не искам да обидя производители или вносители,но как можеш да разбереш какво слагаш?Дали е истинско или менте.За напред смятам да третира с оксалова к-на.Иначе някой печели а ти губиш,нещо като с фалшивите семена в земеделието.Провалена година ,ако с това си вадиш хляба.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))