Кантала се опъва с пружина на единия край.
Кантала се опъва с пружина на единия край.
Здравейте,
Колко здрава ще е тази пружина? Говорим да се ползва за разпечатване! При нагряването кантала ще се отпусне, пружината ще го държи изпънат. Колко време ще изкара този кантал? Още, (може би) не съм си правил опити, но предполагам след първото нагряване ще се разтегне от напъна на пружината!
Така мисля. Лично мнение!
Поздрави, Г. Георгиев
Няма да стане по простата причина, че няма как да регулирате температурата на кантала.
Това и друг път сме го обсъждали във форума във връзка с електрическите ножове. Основният проблем е, че ножа трябва да има една и съща температура в два коренно различни режима - работа на празен ход с нищожно отделяне на енергия във въздуха, и работа при рязане, когато от ножа трябва да се отделя 1000 пъти повече енергия. Ако е само един тънък кантал, още в първия милиметър от рязането той светкавично ще се охлади.
Решението на проблема е да има нож с голяма маса, която маса всъщност се явява ТОПЛИНЕН АКУМУЛАТОР, който няма да се охлади толкова бързо въпреки голямата загуба на енергия по време на рязане. Каквито и терморегулатори да слагаме, те действуват със закъснение, така че необходимата енергия при рязане се осигурява от топлинния акумулатор, а чак после с известно закъснение тя се компенсира от терморегулатора.
По пътя на логиката би трябвало да стане с принципа на работа на електрически нож тип ренде като това http://pchelar.com/node/844 на снимката. Ако се направи нож с подгряване с необходимата дължина би трябвало да стане.
Вместо кантал предполагам може да се използва стомането жило. Аз съм изправял стоманено жило за спирачки на колело с електрожена и се нагрява не много и не се разтяга. Регулирането на мощността би следвало да се осъществи. А отделяната температура от въжето може да се регулира и от дебелината на самото въже.
И да се лъжем няма смисъл в това - самозалъгваш себе си като пчелар!!!
Няма смисъл да разсъждаваш на глас за неща, които не си ги пробвал и за които явно не си компетентен (това си личи по приказките ти). Темата е стара и е обсъждана много пъти, както и по нея има натрупан много практически опит от много хора. Та всичките те ти казват в един глас - не, няма да стане. Вече е пробвано, пък и си има енергийни изчисления, които доказват същото.
Ако не вярваш на специалистите по въпроса, твое право е да си направиш експеримент, и ако е успешен, чак тогава се похвали. По-рано няма смисъл да ни занимаваш с идеите си. Повярвай ми - всеки си има хиляди идеи, една от друга по-налудничави, но ценни са само тези, за които вече е доказано че работят.
Та направи си работещ нож от кантал или от стоманено жило, и ако се получи - чак тогава ни се похвали. Дотогава обаче мнението на всички е, че НЯМА ДА СТАНЕ.
Има и нещо друго, което колегата не разбира. Ножа е една равнина с доста голяма площ. Движен в определена посока и воден от страничните летви на рамката, той спазва тази посока на силата, която се прилага върху него. Така се оформя срез, който също е почти идеална равнина. Не така е с опънатата корда! Тя има малка площ и във всеки момент е готова да смени посоката на рязане. Онзи ден се убедих в това на собствен гръб. Сина имаше рожден ден и на мен се падна честта да разрежа тортата на равни парчета. За тази цел се ползва едно приспособление, приличащо на лък за ножовка с опъната стоманена корда. Процеса е точно като разпечатване на пчелна пита. Още първия срез не стана равен и гладък. Втория и третия - също. Хвана ме яд и захвърлих приспособлението в мивката. Взех един дълъг и широк нож и с него довърших работата. Получиха се идеални срезове и равни и добре изглеждащи парчета торта.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Ще направя опити пък каквото стане. И ако стане няма да кажа.
И да се лъжем няма смисъл в това - самозалъгваш себе си като пчелар!!!
За адаптора с който залепват основите към пчелната рамка.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))