
Първоначално публикувано от
Mateev
Искам да ви разкажа за моя опит от зимното подхранване през тази година. Проучих какви са цените на различните видове питки, предлагани на пазара, и най-евтина се оказа АПИФОНДА-та, когато се купува на блокчета по 15 кг. Невероятно, но факт - най-хубавата храна е и най-евтина. Остава единствено въпроса как тези 15-килограмови блокчета да се разточат на тънки питки от по 1kg с дебелина 6-8mm.
На пръв поглед това изглежда непосилна задача, особенно когато трябва да се направят няколко хиляди питки. Няколко дни правихме всякакви експерименти в опити да намерим бързо и лесно решение, отнемащо само няколко секунди време. Колкото и да е невероятно, такова решение се намери, при това съвсем случайно. Първо направихме експерименти с разточване на ръка - става отчайващо бавно и трудно. След това решихме да купуваме някаква машина с два валяка и 2 дни търсихме из интернет такива машини на поносима цена. Не намерихме и най-накрая решихме сами да си направим такава машина. Като базова решихме да използваме машина за изстискване на грозде, като струговаме нови кръгли валове. Извадихме от мазата една с цел да експериментираме върху нея и тогава стана случайното откритие. Оказа се, че машината без никаква преработка идеално разточва питките само с едно минаване през нея.
По принцип машината има два силно назъбени вала с дебели остри ръбове, които влизат един в друг. Валовете могат малко да се раздалечават, но зъбите пак си остават впити един в друг. Решихме въпреки това да пробваме да пуснем една кесийка през машината и оооо..... чудо - получи се идеално. Да, кесийката заедно с храната минава на зиг-заг през зъбите, но не се къса. Храната се разпределя равномерно в обема на цялата кесийка, като на входа на машината няма никаква предварителна обработка. Просто вземаме едно кило храна на буца с произволна форма и обем. Пускаме я в кесийката и прекарваме кесийката през машината. Яките зъби на машината загребват храната, разстилат я, и от другата страна излиза идеалната плоска питка. Процеса отнема максимум 5 секунди. Заедно с рязането на буците и тегленето на кантар (ако искате), общото време за производство на една питка не надхвърля 30 секунди.