Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 86

Тема: мишки

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    28.02.2013
    Пчеларски район
    Русе
    Колеги здравейте днес обиколих да си видя кошерчетата и да ги почистя от снега по прелките и какво да видя , на единият кошер прелката има сняк но там където е отвора е разтопен снега. Викам чакай да видя какво става и клякам и ги чувам как жужат вътре всички. Отначало си помислих че имам мишка, но се обадих на един приятел които има доста кошери и от дълго време се занимава. Той ми каза или имаш мишка или нямат майка, но виж за мишка. Та моите дъна са дълбоки и се смъкват отстрани с клинчета, викам ще извадя дъното и ще падне мишката но не. И пак го сложих дъното погледнах отдолу кошера няма мишка няма никои. А и нямаше нито изпражнения поне аз не видях нито восъчни трухи ако нещо е гризал. Сложих всичко както му е мястото и ги оставих. След 1 час пак отидох същото жужене , и вече го отворих викам да не се е покатерил тоя плъх по питите и отгоре и от долу дъното го махнах няма нищо. Не знам дали правилно съм постъпил, но съм от малко години начинаещ пчелар до сега това не ми се беше случвало. Дайте съвет от какво може да е и как ако може да се отстрани проблема.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от kaletoo Виж публикацията
    Колеги здравейте днес обиколих да си видя кошерчетата и да ги почистя от снега по прелките и какво да видя , на единият кошер прелката има сняк но там където е отвора е разтопен снега. Викам чакай да видя какво става и клякам и ги чувам как жужат вътре всички. Отначало си помислих че имам мишка, но се обадих на един приятел които има доста кошери и от дълго време се занимава. Той ми каза или имаш мишка или нямат майка, но виж за мишка. Та моите дъна са дълбоки и се смъкват отстрани с клинчета, викам ще извадя дъното и ще падне мишката но не. И пак го сложих дъното погледнах отдолу кошера няма мишка няма никои. А и нямаше нито изпражнения поне аз не видях нито восъчни трухи ако нещо е гризал. Сложих всичко както му е мястото и ги оставих. След 1 час пак отидох същото жужене , и вече го отворих викам да не се е покатерил тоя плъх по питите и отгоре и от долу дъното го махнах няма нищо. Не знам дали правилно съм постъпил, но съм от малко години начинаещ пчелар до сега това не ми се беше случвало. Дайте съвет от какво може да е и как ако може да се отстрани проблема.
    Точно сега няма как да си решиш проблема. В тия студове не е удачно да отваряш сандъка. Вероятно са осиротели. Изчакай по-топло време и тогава, аз се сещам за два начина за справяне с проблема:
    1. Слагаш майка, ако имаш резервна или се снабдиш от някой колега с такава.
    2. Обединяваш с друго семейство, което е по-лесния начин.

Като се замисля може и да ги "сърби" , ако са пренаселени с акар.

Потребител
    Регистриран
    28.02.2013
    Пчеларски район
    Русе
    но аз съм ги третирал за акара и при последния преглед пред да ги зазимя нямаше нищо а то това семейство ми е едно от най силните

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    но аз съм ги третирал за акара и при последния преглед пред да ги зазимя нямаше нищо а то това семейство ми е едно от най силните
    Зависи с какво си третирал и това третиране дали е ефективно.
    При всички случаи, точно сега, в тоя студ, не е времето за решаване на проблема.

Потребител
    Регистриран
    28.02.2013
    Пчеларски район
    Русе
    С екостоп аз смятам че е ефикасно

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Въпрос на гледна точка. Аз смятам за ефикасно друго третиране, защото има разлика между ефективно и ефикасно.

Потребител
    Регистриран
    28.02.2013
    Пчеларски район
    Русе
    добре нека така да е както казваш мисълта ми беше че ако имаше мишка при положение че съм го отворил кошера трябваше ли да я видя поне защото пак казвам до сега съм нямал подобен проблем

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Не е ефекасно с екостоп.Познат с пет кошера беше сложил плочки, но аз като третирах с ОК през средата на ноември му дадох да третира и неговите.Сложил е лист на дъното и първата седмица имал паднали над 50 бр акари.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •